Veliko interesovanje
77

Ambasador Emir Hadžikadunić: Malezijski investitori sve više žele ulagati u turizam u BiH

Razgovarao: S. Hambo
Ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić u razgovoru za Klix.ba govori bilateralnim odnosima te dvije zemlje, investicijama i privrednoj saradnji te velikim potencijalima u smislu turizma koji BiH može ostvariti s Malezijom.

Koji su glavni segmenti privredne saradnje BiH i Malezije?

Trenutno je glavni segment privredne saradnje u namjenskoj industriji. Naše vodeće firme iz te oblasti poslovno su aktivne na tržištu Malezije. Za sada je ta saradnja na obostrano zadovoljstvo što pokazuje i sve veći obim trgovinske razmjene. Također je povećan obim turističke razmjene. Broj Malezijaca koji dolaze u BiH raste iz godine u godinu. S obzirom da je na snazi bezvizni režim sa Malezijom, da značajan broj lokalnih turističkih agencija promovira našu zemlju kao top destinaciju, da to rade i strane firme, očekujem da se nastavi taj rast. Ilustrativna je kampanja Qatar Airways-a koji na gradskim autobusima na lokalnom jeziku u Kuala Lumpuru promovira Sarajevo kao jednu od svojih novih destinacija. I visoki dužnosnici Malezije sve češće posjećuju BiH turistički. Tako je prošle godine predsjednik Vlade države Kedah Ahmad Bashah boravio u nekoliko naših gradova. Nedavno je ministar za federalne teritorije u Vladi Malezije Tengku Adnan također posjetio BiH sa svojom porodicom. Kada je u pitanju turizam, mogu slobodno reći da osvajamo svijet.

Koji je trenutno obim privredne razmjene?

Ukupan obim trgovinske razmjene dvije države porastao je za 50 posto prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH - sa oko 8 miliona KM u 2015. na blizu 12 miliona KM u 2016. godini. Robna razmjena, koja je još uvijek relativno mala, išla je u korist BiH sa obimom izvoza od skoro 10 miliona KM u 2016. U strukturi izvoza iz BiH dominirali su proizvodi namjenske industrije, ulja biljnog i životinjskog porijekla, duhan... U strukturi uvoza iz Malezije dominirali su kaučuk, mašine, mineralna goriva... Ovaj obim razmjene može biti veći jer postoji potencijal za njegov rast. Uporedna analiza cijena ukazuje da primjerice mliječni proizvodi, mineralna voda, smrznuto voće, organsko voće i povrće, riba iz BiH mogu biti jako konkurentni na ovom tržištu. U tom smislu pozivam privredne subjekte iz BiH da ostvare odgovarajuće kontakte, te ispitaju mogućnost svog nastupa u Maleziji ili državama ASEAN-a.

Postoje li neke konkretne investicije koje su pokrenute u proteklom periodu?

Privredni subjekti iz Malezije investirali su do sada u bankarski sektor, stanogradnju, izgradnju infrastrukture, sport... Našoj javnosti je poznato da je Vincent Tan kao jedan od najbogatijih ljudi u Maleziji uložio svoj kapital u FC Sarajevo. Mnogo važnije od toga je mogućnost da Tan proširi svoj investicijski portfolio i na druge oblasti. MBI Development d.o.o., koji je u sastavu mnogo veće i poznatije poslovne grupacije u Maleziji pod nazivom Selia Group, drugi je primjer. Banke iz Malezije (Bank Islam, Exim Bank) finansirale su jednim dijelom izgradnju Bosmala, stambenih blokova Vrtovi riverine, šoping centra na Ilidži... MBI je uključen u ovaj projekat koji se gradi u tri faze (15-20 godina). Kako su najavili, očekuje se da vrijednost njihovog projekta na kraju treće faze bude 926 miliona eura (GDV). Prema rangu direktnih stranih ulaganja u BiH, Malezija zauzima 35. mjesto od 91 zemlje ulagača. Moji kontakti u Maleziji također ukazuju na povećan interes za ulaganje u turizam, hotelijerstvo, welness centre, zdravstvo, obrazovanje...

Šta može jedan ambasador BiH uraditi da privuče strane investicije u BiH?

Cijenim da je važno sagovornicima iz poslovnog svijeta zemlje domaćina ponavljati da je tretman stranih investitora u BiH reguliran zakonom, da su poreske stope komparativno niske ili najniže u Evropi, da je lokalna valuta jako stabilna, da je radna snaga u BiH obrazovana, motivirana, inovativna i jeftinija nego na drugim tržištima rada, da industrijska proizvodnja ima bogato iskustvo, da postoji bescarinski pristup stranim tržištima, da je bankarski sektor jako uređen, da postoje prirodne ljepote, da postoji potencijal u oblasti turizma, energije, infrastrukture, prerađivačke industrije, poljoprivrede, organske hrane... Vrlo je važno da sve to prate olakšane procedure za pokretanje biznisa, pravna sigurnost i politička stabilnost u BiH. S obzirom na svoj status, kontakte, pristup važnim osobama, svaki ambasador može igrati značajnu ulogu u oblasti ekonomske diplomatije.

Možete li dati ocjenu bilateralnih odnosa BiH i Malezije?

Odnosi dvije države su izrazito prijateljski. I uvijek su bili. Malezija je pružala veliku podršku BiH sve vrijeme. Njena politička elita, vladini službenici jako dobro poznaju prilike u našoj zemlji. U posljednje vrijeme se intenzivira parlamentarna saradnja. Prošle je godine predsjednik Senata Malezije Sanasee Vigneswaran službeno boravio u BiH. Uskoro se očekuje realizacija uzvratne posjete predsjedavajućeg i zamjenika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Maleziji. Na ovogodišnjem SBF-u učestvovala je predsjednica državne agencije za promociju trgovine (MATRADE). Ranijih godina imali smo posjetu bivšeg premijera Mohamada Mahatira, bivšeg zamjenika premijera itd. S druge strane, zamjenik ministrice obrane Boris Jerinić sastano se sa zamjenikom ministra obrane Malezije Dato' Sri Mohd Johari Bin Baharumom u okviru međunarodne izložbe "14th Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (LIMA `17)". Delegacija MO i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, sudjelovala je prošle godine na međunarodnoj izložbi vojne opreme u Kuala Lumpuru (Defense Service Asia – DSA) i tom prilikom imala niz bilateralnih susreta sa visokim dužnosnicima države domaćina. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović učestvovao je prije dvije godine na 11. svjetskom islamskom ekonomskom forumu (WIEF) u Kuala Lumpuru.