Međunarodno priznanje
14

Ambasador Diego Arria u Mostaru primio priznanje Mostar Peace Connection

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine Diego Enrique Arria Salicetti u Mostaru je večeras primio međunarodno priznanje “Mostar Peace Connestion” kojeg dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

U Centru za kulturu Mostar prilikom svečanosti je kazano da ambasador Diego Arria dobija ovo priznanje za nesebično zalaganje i podršku suverenitetu, cjelovitosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u najtežem periodu devedesetih godina i agresije na našu zemlju, kao i zalaganje za otklanjanje rezultata genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici Bosne i Hercegovine.

Diego Enrique Arria Salicetti (Foto: G. Š./Klix.ba)
Diego Enrique Arria Salicetti (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Za BiH u Vijeću sigurnosti UN-a nije bilo većeg prijatelja tokom njegovog mandata. Uprkos sistematskom osporavanju i protivljenju njegovim stavovima i izjavama od strane nekih ambasadora iz moćnijih zemalja svijeta, Diego Arria se snažno suprotstavljao narativima da se u Bosni i Hercegovini odvija građanski rat sa vjerskim pozadinama. Jasno je iznosio stavove da to nije tačno i da je Republika BiH izložena direktnoj agresiji koja dolazi iz Srbije, a od 1993.godine i iz Hrvatske", istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Ambasador Arria bio je inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN koja je u aprilu 1993. godine posjetila Sarajevo i Srebrenicu.

Suočenje sa opsadom i agresijom nad Sarajevom duboko ga je dojmilo pa je otvoreno govorio da se radi o tragediji i nepravdi koja je Bosni i Hercegovini urađena od strane "vodećih evropskih centara moći" i na koncu, svjetske diplomatije oličenu kroz organizaciju UN. Po povratku iz Srebrenice, glasno je govorio da mu “enklava liči na koncentracioni logor u kome UNPROFOR održava red”.

Bio je prvi svjetski zvaničnik koji je jasno označio zločine u Bosni kao zločin genocida. Kao svjedok pred Međunarodnim krivičnim sudom za Jugoslaviju u Hagu, u procesu protiv Slobodana Miloševića, u februaru 2004.godine, iznio je tvrdnju da je nedjelovanje Ujedinjenih nacija u BiH stvorilo klimu nekažnjivosti koja je omogućila “usporeni genocid protiuv Bosanskih Muslimana u Srebrenici od 1993.do kulminiranja 1995.godine”.

Pred Sudom je izjavio da su neke od članica UN-a primjenjivale dvostruke standarde jer su odobrile intervenciju UN-a da zaštiti Kuvajt, ali nisu poduzele ništa da zaštite Bosnu. Otvoreno je zaključio da su se plašili prisustva muslimanske nacije u srcu Evrope.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Našu skromnu nagradu dodjeljujemo kao simboličku zahvalnost i u ime našeg grada Mostara, koji je 90.tih godina također bio tragična epizoda okrutne agresije na našu zemlju. Ovim iskazujemo i našu zahvalnost Vama i svima drugima u svijetu koji nepokolebljivo rade i zalažu se za promociju vrijednosti bosanskohercegovačkog društva, kao društva zajedničkih vrijednosti, kao i države Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Hvala Vam zbog toga", rekao je predsjednik Upravnog odbora Centra za mir Alija Behram.

Na kraju je uz prigodnu svečanost u Mostaru u posebnom duhu ambasador Diego Arria proslavio i svoj rođendan uz mnoštvo simbolike.