BiH
9

Ambasador Brazila u BiH Manoel Gomes-Pereira: Brazilski investitori u BiH žele ulagati u poljoprivredu i rudarstvo

Razgovarao: Semir Hambo
Manoel Gomes-Pereira, Ambasador Brazila u BiH
Manoel Gomes-Pereira, Ambasador Brazila u BiH
Brazilska ambasada u BiH postoji već pet godina. Iako u našoj zemlji nema mnogo državljana Brazila uspostavljanje ambasade bilo je važno zbog unaprijeđenja saradnje ove dvije države. Ambasador Manoel Gomes-Pereira u razgovoru za Klix.ba govori o trenutnim odnosima BiH i Brazila, mogućnostima za unaprijeđenje saradnje ali i o tome šta je to što se jednom Brazilcu sviđa u BiH.

Ambasada Brazila u BiH je otvorena sredinom 2011. godine a ove dvije države do sada imaju potpisana samo dva sporazuma, od čega se jedan odnosi na međusobno ukidanje viza za građane iz ovih zemalja.

"Još uvijek postoji mnogo prostora da unaprijedimo bilateralnu saradnju. Tu ne mislim samo na oblast trgovine, već i mogućnost unaprijeđenja u oblasti tehnike, obrazovanja, sporta i još mnogo toga. S obzirom da su naše zemlje do sada potpisale tek dva sporazuma, to je skorman početak", istakao je ambasador Gomes-Pereira.

S obzirom na brojne mogućnosti u pogledu privredne saradnje neophodno je intenzivirati razgovore kako bi BiH privukla investitore iz Brazila.

"Brazilski investitori su uglavnom zainteresirani da ulažu u oblast poljoprivrede i rudarstva. Već sam ostvario kontakte s državnim institucijama BiH, poput FIPA-e, kako bih dobio više informacija o ekonomskim područjima u kojima BiH treba strane investitore. Ipak, smatram da ništa nije važno koliko lični kontakt potencijalnih investitora i kompanija BiH kako bi došlo do saradnje", kazao je Gomes-Pereira.

Ambasador je kratko komentarisao i trenutnu političku krizu u Brazilu kazavši kako se postupak protiv suspendovane predsjednice Dilme Roussef smatra političkim a ne krivičnim.

Roussef je trenutno suspendovana na 180 dana zbog prijave da je oštetila državni budžet. Rousseff se tereti se da je prekršila Federalni Ustav iz 1988. godine, te Zakon o fiskalnoj odgovornosti, jer je izdala šest dekreta o povećanju troškova bez prethodne saglasnosti Kongresa, te naložila državnim bankama da posude novac Trezoru kako bi se pokrio budžetski deficit, što je zakonom zabranjeno. Ovi događaji datiraju iz 2014. godine, i zbog njih rashodi Centralne vlade nisu odobreni od strane Federalnog fiskalnog suda.

"Postupak protiv predsjednice Rousseff je političke prirode. Radi se o ustavnim pitanjima. Slična situacija se dogodila 1998. godine u SAD-u kada je tadašnji predsjednik Bill Clinton bio u opasnosti da bude opozvan zbog ometanja pravosuđa", objašnjava ambasador Gomes Pereira.

U BiH trenutno živi 30-tak državljana Brazila a kako potvrđuje ambasador radi se uglavnom o zaposlenicima u ambasadi, njihovim porodicama te nekoliko nogometaša iz te zemlje koji igraju u BiH.

"U BiH najviše mi se sviđa karakter ljudi i priroda. Bosanci i Hercegovci karakterom su vrlo slični Brazilcima, veoma su veseli i sve goste srdačno dočekuju. Naročit dojam an mene ostavlja prekrasna priroda, brojni historijski spomenici i stari gradovi. To je divna kombinacija za turiste", kazao je ambasador Brazila u BiH Manoel Gomes-Pereira.