Intervju za Klix.ba

Ambasador Brazila Lineu Pupo De Paula: Cilj nam je premostiti jaz između BiH i Južne Amerike

Ambasador Brazila u BiH Lineu Pupo De Paula (Foto: I. L./Klix.ba)
Ambasador Brazila u BiH Lineu Pupo De Paula (Foto: I. L./Klix.ba)
...
Razgovarao: Vedad Karić
30.03.2023. u 22:29

Jedina južnoamerička država koja u Bosni i Hercegovini ima svoje diplomatsko predstavništvo je Brazil. O saradnji između BiH i najveće države Južne Amerike te boravku kao diplomate u BiH za Klix.ba govorio je ambasador Brazila u BiH Lineu Pupo De Paula.

Ambasador Lineu Pupo De Paula u Bosnu i Hercegovinu stigao je krajem 2019. godine. Međutim, zbog poznatih dešavanja i pandemije tokom 2020. godine, ambasador ističe kako su kontakti bili reducirani. Ipak, u bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine te Brazila zabilježen je određeni napredak.

"Bio je to težak period jer sam stigao u državu u jeku pandemije koronavirusa. Gotovo dvije godine, kontakti sa vlastima i drugim diplomatskim misijama bili su ozbiljno otežani. Momenat iz bilateralnih odnosa koji vrijedi izdvojiti je odluka bosanskohercegovačkih vlasti da otvore ambasadu Bosne i Hercegovine u Brasiliji. Ovo pokazuje značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje bilateralnim odnosima. S druge strane, Brazil je ambasadu u Sarajevu otvorio 2011. godine", govori ambasador na početku razgovora.

Ambasador stigao u BiH krajem 2019. godine (Foto: I. L./Klix.ba)
Ambasador stigao u BiH krajem 2019. godine (Foto: I. L./Klix.ba)

Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, De Paula je kao ambasador duži period boravio u Gvajani. S obzirom na to da je iz jednog potpunog drugačijeg okruženja prešao u drugo, ambasadora smo pitali koliko je to otežavajuća okolnost za jednog diplomatu.

"Kao karijerni diplomata sa više od 40 godina u Ministarstvu vanjskih poslova Brazila, preseljenje iz jedne države u drugu dio je naših života kao nomada. Bio sam ambasador u Gvajani pet godina i odnosi sa vlastima su bili bliži jer dijelimo granicu više od hiljadu kilometara. Tamo živi više od 15 hiljada Brazilaca. U Sarajevu, glavna uloga ambasade je da informiše Ministarstvo vanjskih poslova Brazila o političkoj situaciji. Također, pružamo konzularnu podršku Brazilcima koji žive u Bosni. Naš komercijalni sektor okuplja brazilske i bosanske kompanije koje žele proširiti svoje poslovanje", navodi ambasador.

Jačanje saradnje između BiH i Brazila

U kontekstu saradnje između Brazila i Bosne i Hercegovine, ambasador se naročito osvrnuo na mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa između zemalja, posebno u jednom sektoru koji je interesantan kako Brazilu tako i Bosni i Hercegovini.

"Trgovina između BiH i Brazila je još uvijek prilično mala. Glavni proizvodi na izvoznoj listi su željezna ruda, alati i obuća. Postoji prostor za proširenje komercijalnih odnosa, čak sa kompanijama iz Brazila koje su zainteresovane za stvaranje komercijalnih partnerstava s velikim bosanskohercegovačkim kompanijama. Jedna od mogućih oblasti za ovo partnerstvo je farmaceutsko područje", ističe ambasador Brazila u BiH.

Ambasador ističe kako postoji veliki prostorza saradnju Brazila i BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Ambasador ističe kako postoji veliki prostorza saradnju Brazila i BiH (Foto: I. L./Klix.ba)

Jedna od grana privrede koja je također atraktivna je i turizam.

"Turiste iz Brazila u Bosni treba posmatrati kao odličnu poslovnu priliku. Mjesta koja Brazilci najviše posjećuju su Mostar i Međugorje. Obično su to brazilski turisti koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Hrvatske", ističe on.

Kada je riječ o unapređenju saradnje, ambasador je najavio razgovore i sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

"Naravno. Kao što sam već rekao, kontakti su bili otežani zbog pandemije, ali se obnavljaju. Namjeravam se sastati sa novim vlastima koje su nedavno stupile na dužnost, uključujući i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića", poručuje ambasador.

Cilj ambasade je približiti Brazil stanovnicima BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Cilj ambasade je približiti Brazil stanovnicima BiH (Foto: I. L./Klix.ba)

Općenito govoreći o odnosima između zemalja Južne Amerike i Balkana, ambasador Lineu de Paula je naglasio kako bi se sa dolaskom novog rukovodstva na čelo Brazila saradnja mogla značajno unaprijediti.

"Baš kao i nakon izbora u Bosni i Hercegovini, u Brazilu imamo novu vladu koja je veoma zainteresovana za proširenje odnosa sa balkanskim državama. Sjećam se da je ministar vanjskih poslova Brazila, ambasador Mauro Vieria, donedavno bio ambasador Brazila u Zagrebu. To znači da poznaje regiju i već mi je rekao da želi da Brazil, kao jedina južnoamerička država sa ambasadom u Sarajevu, premosti jaz između BiH i zemalja Južne Amerike", govori ambasador.

Objasnio je i šta je bila njegova ideja po preuzimanju ove funkcije.

"Jedna od mojih ideja, kada sam raspoređen na ovo mjesto, bila je da učinim Brazil poznatijim domaćoj javnosti. Mnogi još uvijek ne znaju da Brazil ima ambasadu u Sarajevu. Vjerujem da Brazil ima mnogo toga za ponuditi u smislu kulture i zato imamo aktivan taj sektor. Naši projekti za 2023. godinu u oblasti kulture uključuju filmski festival, Mostar Street Fest, radioemisije o brazilskoj muzici te sedmicu brazilske kuhinje", navodi ambasador.

Ono što je interesantno, a veže se za ambasadora Brazila u Bosni i Hercegovini, jeste činjenica da je tokom 2022. godine boravio i Ukrajini gdje je radio kao koordinator aktivnosti putem kojih su se Brazilci koji borave u Ukrajini evakuisali iz ove ratom zahvaćene države.

Tokom 2022. godine ambasador boravio i u Ukrajini (Foto: I. L./Klix.ba)
Tokom 2022. godine ambasador boravio i u Ukrajini (Foto: I. L./Klix.ba)

Tim povodom, ambasador je u intervjuu govorio i o ovom iskustvu.

"Bio sam u Ukrajini tokom marta 2022. godine kako bih koordinirao tim iz Ministarstva vanjskih poslova Brazila koji je bio zadužen za pomoć brazilskim građanima koji su htjeli pobjeći od rata. Naš tim sa sjedištem u Lavovu pomogao je stotinama Brazilaca da pređu granicu sa Poljskom. Bilo je to nevjerovatno iskustvo. Prelazili smo granicu Ukrajine i Poljske desetine puta. Osjećam se ispunjeno i veoma ponosan na posao koji sam uradio zajedno sa mladim diplomatama-volonterima", navodi ambasador.

Na kraju, diplomata je naveo kako tokom 2023. godine želi dodatno približiti Brazil stanovnicima Bosne i Hercegovine.

"Ambasada Brazila u Sarajevu ima punu agendu da nastavi kontakte i da predstavi Brazil Bosancima. Imamo podršku Ministarstva vanjskih poslova da ispunimo agendu rada za 2023. godinu", zaključio je u razgovoru za Klix.ba ambasador Brazila u Bosni i Hercegovini Lineu Pupo De Paula.

33