Emir Hadžikadunić
84

Ambasador BiH za Tajland: Nadam se da će se naši odnosi nastaviti razvijati

Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine za Kraljevinu Tajland sa sjedištem u Kuala Lumpuru (Malezija) Emir Hadžikadunić je 26. novembra na svečanoj ceremoniji u Bankoku uručio akreditivna pisma kralju Tajlanda Nj.V. Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkunu.

Prilikom uručenja akreditivnih pisama ambasador Hadžikadunić je kralju Bodindradebayavarangkunu prenio pozdrave Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izrazivši nadu da će bilateralni odnosi dviju država i u budućem periodu nastaviti sa tendencijom daljeg razvoja, pogotovo u domenu ekonomske saradnje.

Govorivši o turističkom potencialu BiH istakao je veliko zadovoljstvo sve većim interesom državljana Tajlanda za turističkim ponudama BiH. S tim u vezi je naglasio potrebu, kao i mogućnost saradnje dviju država na području turizma i kulture. Ambasador je iskoristio ovu priliku da informiše kralja i o napretku koji je BiH ostvarila na putu ka EU. Također, ambasador Hadžikadunić je u ime Predsjedništva BiH uputio poziv kralju da u skorije vrijeme posjeti BiH.

Kralj Bodindradebayavarangkunu je izrazio dobrodošlicu ambasadoru, zaželivši uspjeh i prosperitet Bosni i Hercegovini. U nastavku razgovora, kralj je naglasio da su diplomatski odnosi u stalnom usponu iz razloga što BiH i Tajland gaje dugogodišnje prijateljske odnose, koji se zasnivaju na povjerenju i obostranom poštivanju. Također je naglasio da Bosna i Hercegovina i Tajland dijele posvećenost zaštiti ljudskih prava i sloboda, te da prepoznaju važnost očuvanja mira i sigurnosti u svijetu. Osim toga, kralj je ovom prilikom ambasadoru poželio uspijeh u radu naglasivši da je Tajland otvoren za sve oblike saradnje koje su od obostranog interesa ove dvije zemlje.

U skopu ove ceremonije ambasador Hadžikadunić susreo se i sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Tajlanda NJ.E. Don Pramudwinaiom.