|

Ambasade u BiH o premještanju migranata: Bh. vlasti ne trebaju politizirati ovaj problem već rješavati

Ambasade u BiH o premještanju migranata: Bh. vlasti ne trebaju politizirati ovaj problem već rješavati
32
Klix.ba
18.5.2018. u 20:25
41
komentara
32

dijeljenja
Ambasade u BiH o premještanju migranata: Bh. vlasti ne trebaju politizirati ovaj problem već rješavati Foto: D. S./Klix.ba
Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija Evropske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU te Ured visokog predstavnika pozdravljaju odluku Vijeća ministara BiH od 16. maja da usvoji akcioni plan hitnih mjera za rješavanje migrantske krize.
Istakli su da bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima ne trebaju politizirati pitanje migracija. Umjesto toga, one trebaju zajedno djelovati kako bi se učinkovito pozabavile sigurnosnim, humanitarnim i drugim izazovima koji proizilaze iz pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu.

"U svjetlu današnjeg incidenta, pozivamo vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pruže podršku i sarađuju sa organima na državnom nivou u provođenju njihovih ustavnih nadležnosti za "politiku i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila". Nadamo se da će današnja zbivanja poslužiti kao prilika da se razviju učinkovitije metode koordinacije kako bi se rješavala trenutna migrantska kriza", poručuju.

Prema međunarodnim standardima, vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i skrb, kao i human i dostojanstven tretman.

Međunarodna zajednica će nastaviti pružati podršku vlastima Bosne i Hercegovine u njenim naporima da se adekvatno pozabave migracijskim izazovima.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...