{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva nova NATO kontakt ambasada BiH

F
23.1.2015. u 13:17
0
15
Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva nova NATO kontakt ambasada BiH
0
Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva nova NATO kontakt ambasada BiH
Foto: FENA
Na ceremoniji koju je danas upriličio NATO-štab u Sarajevu, Turska je nakon četiri godine zastupanja NATO-a u Bosni i Hercegovini, predala ulogu NATO kontakt ambasade Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Christopher J. Petty izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je ovaj štab partner koji može unaprijediti distribuiranje informacija i javnu diplomatiju u BiH.

Zahvalio je Ambasadi Turske u BiH na ulozi koju je obavljala protekle četiri godine te izrazio zadovoljstvo jer će narednih nekoliko godina raditi s Ambasadom UK-a na ubrzavanju pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u.

Ambasador UK-a u BiH Edward Ferguson pojasnio je da se uloga kontakt ambasade bazira na tri osnovne stvari. To su, kaže, strateški angažman sa sjedištem u Briselu i međunarodnom zajednicom u Sarajevu te koordinacija nastojanja međunarodne zajednice da pruži podršku razvoju Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Kao treće, istakao je da je potrebno građanima BiH pojasniti ulogu NATO-a u BiH i objasniti im zašto NATO predstavlja bitan dio budućnosti BiH.

Kako kaže, ono što će Ambasada UK-a prvo uraditi jeste pružanje pomoći Predsjedništvu BiH u pogledu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO da što prije ispune ovaj uvjet.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay naglasio je da je Ambasada Turske s ponosom obavljala ulogu kontakt ambasade tokom dva mandata protekle četiri godine.

"Tokom tog perioda imali smo izuzetnu saradnju i pomoć od naših partnera u BiH, prvenstveno s Ministarstvom odbrane, Ministarstvom vanjskih poslova i Komisijom Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces", rekao je Erginay.

Dodao je da su za vrijeme svog mandata pokušavali objasniti javnosti BiH da NATO nije samo odbrambeno-vojni savez, već da napredovanje BiH na putu ka NATO-u donosi prednosti kao što su investicije, ekonomski razvitak i politička stabilnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: