Dodikovi instrumenti
49

Ambasada SAD-a upozorava da RS uvodi zabrane: Novi zakon preslikan je od Rusa s ciljem suzbijanja neslaganja

S. Š.
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagovala je na izjave Milorada Dodika gdje tvrdi da je nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (RSNA) beznačajan u odnosu na verziju zakona SAD-a. Iz ambasade kažu da tako nešto nije istina.
Američka ambasada je u svom saopćenju obrazložila koja je razlika u njihovom tamošnjem zakonu i zakona koji je nedavno usvojila NSRS.

"Zakon na koji se Dodik poziva, poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata SAD-a (FARA) iz 1938. godine, donosi transparentnost u rad lobista - pojedinaca ili organizacija koje rade u ime stranog principala kako bi utjecale na donošenje odluka u vladi", pojašnjavaju iz Američke ambasade.

Naime, FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registruju kod Ministarstva pravde i prijave svoj odnos, aktivnosti i finansijsku kompenzaciju.

Ove registracije se, pojašnjavaju nadalje oni, objavljuju, omogućavajući javnosti da bude informisana o aktivnostima lobista stranih agenata u SAD-u.

"FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na nezavisne medije niti na veliku većinu organizacija civilnog društva. Ukratko, ovo dugogodišnje američko zakonodavstvo pruža transparentnost u uskom području vladinog lobiranja; ne reguliše čitavo civilno društvo", saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Potom, napravili su paralelu sa zakonom o stranim agentima koje je usvojila NSRS.

"Za razliku od toga, Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija koji je NSRS usvojila u prvom čitanju 29. septembra, napravljen je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, istrebljenje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije. Nejasne definicije i dvosmislene formulacije zakona NSRS-a dat će vlastima RS-a slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao 'strane agente' i zabrane im određene aktivnosti", tvrde iz ambasade.

Oni, također, smatraju kako ovaj "antidemokratski" zakon jasno ima za cilj da ograniči prostor za funkcionisanje civilnog društva i suzbije kritike na račun Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak autoritarizmu.

Inače, u ovom zakonu čije su usvajanje osudili iz Evropske unije i Transparency Internationala, najveći problem jeste to što vlast u RS-u ovakvim zakonom planira oformiti poseban registar svih organizacija koje finansijski ili na drugi način pomažu strane organizacije te će ih označiti kao "agente stranog utjecaja".