{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ambasada SAD-a u Sarajevu: Sankcije Dodiku su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače

Klix.ba
20.8.2018. u 18:33
101
181
Ambasada SAD-a u Sarajevu: Sankcije Dodiku su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače
101
Ambasada SAD-a u Sarajevu: Sankcije Dodiku su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače
Foto: F. K./Klix.ba
Sankcije Ministarstva finansija SAD-a predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače, poručeno je za Klix.ba iz Američke ambasade u Sarajevu nakon današnjih medijskih špekulacija u vezi s ovim slučajem.
Iz Američke ambasade podsjećaju da je Dodik sankcionisan zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja načela vladavine prava i zbog toga što je predstavljao značajan rizik u pogledu obstruiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako navode, Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a (OFAC), u konsultaciji sa drugim agencijama Vlade SAD koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju, ili uklanjaju sa liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan.

"Uklanjanje nečijeg imena sa te liste zahtijeva dugotrajnu i nezavisnu administrativnu procjenu, u skladu sa OFAC pravilima. Postupak se odredjuje u Washingtonu i nije vremenski uvjetovan političkim događanjima ili aktivnostima. Za više informacija o ovom Programu i općenito radu OFAC-a, upućujemo vas na Ministarstvo financija SAD-a", saopćili su za Klix.ba iz Američke ambasade.

Mediji bliski SNSD-u tvrde da će SAD početkom 2019. godine ukinuti sankcije nametnute Dodiku uz obrazloženje da će na čelo Ministarstva finansija SAD-a doći Dodikovi ljudi.

Ovakvi navodi dolaze samo tri dana nakon što su američke vlasti objavile "crnu listu" za 2018. godinu, a na kojoj se ponovo nalazi Dodikovo ime.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: