BiH
12

Ambasada SAD-a u BiH među "špijunskim gnijezdima"?

FENA
Američke ambasade u Sarajevu i Zagrebu među mnogima su u Evropi koja služe kao "špijunska gnijezda" CIA-e i Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) za prisluškivanje i prikupljanje raznih telekomunikacijskih podataka, piše u srijedu britanski dnevnik Independent.

Prema pisanju tog lista, posebna zajednička jedinica CIA-e i NSA prikuplja telekomunikacijske podatke iz špijunskih baza koje su često instalirane na krovu američkih ambasada, a ta se operacijska špijunska gnijezda u Evropi i centralnoj Aziji nalaze i na ambasadama SAD u Atini, Bakuu, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Prištini, Rimu, Tbilisiju, Tirani i Beču, prenosi Hina.

Prikupljeni podaci se šalju u relejnu stanicu u bazi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) u Croughtonu u Northamptonshireu, a potom se prebacuju u zajednički centar CIA-e i NSA u Marylandu za analizu i na korištenje američkim obavještajnim agencijama.

Prema dugogodišnjem paktu Londona i Washingtona o dijeljenju obavještajnih podataka, materijal se također može slati u britansku obavještajnu agenciju GCHQ (The Government Communications Headquarters).

Independent u istom tekstu piše da su dokumenti koje je objavio američki "zviždač" Edward Snowden o masovnom prisluškivanju koje provodi NSA ukazali i da Velika Britanija na krovu svoje ambasade u Berlinu, u neposrednoj blizini njemačkog parlamenta i ureda kancelarke Angele Merkel, ima postavljeno "presretačko gnijezdo", tajno mjesto za prisluškivanje telekomunikacija, zbog čega je njemački šef diplomatije od britanskog ambasadora zatražio objašnjenje.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je od ambasadora Simona McDonalda zatražio da se izjasni o spomenutim navodima nakon što su izvještaji o prisluškivanju u njemačkim medijima dobili veliku pažnju.

Ambasador McDonald sastao se s njemačkim dužnosnicima koji su ga "bez okolišanja" upozorili da svako presretanje telekomunikacijskih podataka u režiji obavještajnih službi iz prostora ambasade predstavlja kršenje međunarodnog zakona.

Vjeruje se, piše Independent, "da je ovo prvi puta od završetka Drugog svjetskog rata da je Njemačka na ovaj način pozvala britanskog ambasadora".

Downing Street se potrudio umanjiti razmjere tog cijelog slučaja te je glasnogovornik premijera Davida Camerona ustrajao na tvrdnji da je McDonald bio "u posjetu" u njemačkom ministarstvu. No, visoki britanski diplomat koji je donedavno radio u berlinskoj ambasadi priznaje da je cijela stvar "prilično neugodna".