Potrebno riješiti krizu
125

Ambasada SAD-a ponovo reagovala: Integritet VSTV-a je u kritičnom stanju

A. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Iz Ambasade SAD-a večeras su se ponovo oglasili vezano za najnovija dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).
Tim povodom oglasili su se na Twitteru gdje su se fokusirali na integritet VSTV-a.

"Integritet VSTV-a je u kritičnom stanju. Kako bi se pokazao integritet, očekujemo od članova VSTV-a da odmah preduzmu potrebne mjere za rješavanje najnovije krize s kojom se suočava ova institucija", istakli su iz Ambasade SAD.

Ovakva poruka iz Ambasade SAD-a uslijedila je nakon što su sudije i tužioci danas zatražili da se utvrdi da li je presjedavajući Milan Tegeltija zaslužio da bude na toj funkciji.

Ti zahtjevi su uslijedili nakon što se u javnosti pojavio snimak u kojem Tegeltija obećava imenovanje članici VSTV-a, ali se odmah opravdao činjenicom da to nije realizovano.

Zbog svega navedenog danas je reagovao i ured visokog predstavnika u BiH (OHR) koji je poslao poruku da VSTV zaslužuje drugačijeg i profesionalnog predsjednika.

Današnja reakcija ambasade SAD-a je bila druga po redu. Naime, reagovali su odmah nakon objavljivanja Tegeltijinog snimka gdje su zahtjevali da se ozbiljno istraže navodi o korupciji.