{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada SAD-a osvijetljena duginim bojama uz poruku "Slavimo različitost"

15.5.2015. u 21:51
453
198
Ambasada SAD-a osvijetljena duginim bojama uz poruku "Slavimo različitost"
453
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu obojena je večeras duginim bojama sa ciljem podizanja svijesti građana o pravima LGBT osoba. Svjetla na ambasadi večeras je upalila ambasadorica Maureen Cormack.
"Večeras Ambasada SAD-a stoji uz vas bez obzira na to ko ste i koga volite", kazala je Cormack u svom obraćanju prisutnima na prijemu koji je večeras organizovan na platou ispred sarajevskog tržnog centra Importanne.

Ambasada SAD-a će u duginim bojama biti tokom predstojećeg vikenda u znak obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), kako bi se podigla svijest o kršenju prava osoba lezbijske, gej, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT). Tim povodom Cormack je na večerašnji prijem također odlučila odjenuti neke dugine boje.

"Izabrala sam tamnoplavu boju jer, kada sam čitala o zastavi koja simbolizira LGBT grupaciju i njihova prava, saznala sam da svaka boja ima neko značenje. Tamnoplava boja zapravo simbolizira harmoniju, a šta bi bolje od toga mogla poželjeti građanima BiH", istakla je ona.

Dugine boje ovoga vikenda na Američkoj ambasadi trebale bi podsjetiti i na incidente koje su se tokom prošle godine dogodili na festivalu filma Merlinka, ali i na druge incidente u našoj zemlji kojima su ugrožena prava LGBT populacije.

"Aktivista Edvin Čudić prije nekoliko dana je čuo komentar kako bi 'svi homoseksualci trebali biti pobijeni', a zatim je i osjetio udarce kamenicama. To jednostavno nije prihvatljivo. Želim biti ambasadorica u zemlji u kojoj se poštuje dostojanstvo svakog čovjeka, u kojoj je LGBT populacija prihvaćena i u kojoj će moći da budu ono što jesu i da vole onoga koga hoće", istakla je Cormack.

Na kraju, Cormack je poručila svim građanima da ovoga vikenda slave različitost ali i da budu svjesni da je pred njima puno posla kako bi se ona poštovala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: