BiH
453

Ambasada SAD-a osvijetljena duginim bojama uz poruku "Slavimo različitost"

Piše: E. F.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu obojena je večeras duginim bojama sa ciljem podizanja svijesti građana o pravima LGBT osoba. Svjetla na ambasadi večeras je upalila ambasadorica Maureen Cormack.

"Večeras Ambasada SAD-a stoji uz vas bez obzira na to ko ste i koga volite", kazala je Cormack u svom obraćanju prisutnima na prijemu koji je večeras organizovan na platou ispred sarajevskog tržnog centra Importanne.

Ambasada SAD-a će u duginim bojama biti tokom predstojećeg vikenda u znak obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), kako bi se podigla svijest o kršenju prava osoba lezbijske, gej, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT). Tim povodom Cormack je na večerašnji prijem također odlučila odjenuti neke dugine boje.

"Izabrala sam tamnoplavu boju jer, kada sam čitala o zastavi koja simbolizira LGBT grupaciju i njihova prava, saznala sam da svaka boja ima neko značenje. Tamnoplava boja zapravo simbolizira harmoniju, a šta bi bolje od toga mogla poželjeti građanima BiH", istakla je ona.

Dugine boje ovoga vikenda na Američkoj ambasadi trebale bi podsjetiti i na incidente koje su se tokom prošle godine dogodili na festivalu filma Merlinka, ali i na druge incidente u našoj zemlji kojima su ugrožena prava LGBT populacije.

"Aktivista Edvin Čudić prije nekoliko dana je čuo komentar kako bi 'svi homoseksualci trebali biti pobijeni', a zatim je i osjetio udarce kamenicama. To jednostavno nije prihvatljivo. Želim biti ambasadorica u zemlji u kojoj se poštuje dostojanstvo svakog čovjeka, u kojoj je LGBT populacija prihvaćena i u kojoj će moći da budu ono što jesu i da vole onoga koga hoće", istakla je Cormack.

Na kraju, Cormack je poručila svim građanima da ovoga vikenda slave različitost ali i da budu svjesni da je pred njima puno posla kako bi se ona poštovala.