Nakon poruka NiP-a
262

Ambasada SAD-a o Povorci ponosa: Ovo je prilika za BiH, ista prava za sve

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon saopćenja stranke Narod i pravda i poziva da se otkaže Povorka ponosa zakazana za 8. septembar u Sarajevu, komentar su nam dali i iz Američke ambasade u našoj zemlji poručivši da je to prilika za BiH.
Ambasada SAD-a u potpunosti podržava prvu bh. Povorku ponosa, njene organizatore i građane koji odluče sudjelovati.

"Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno", kazali su nam iz Odjeljenja za odnos es javnošću ambasade.

Poziv stranke Narod i pravda, koja participira u vlasti u Kantonu Sarajevo, a iz te stranke dolazi i ministar policije Admir Katica, izazvali su brojne reakcije javnosti o tome da li treba otkazati povorku ili ne i da li će 8. septembar biti iskorak BiH u smislu poštivanja ljudskih prava.

"Ista ljudska prava za sve – to je suština Povorke ponosa. Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže tolerantnost i uvažavanje različitosti", zaključuju iz ambasade SAD-a.

Podsjetimo, krajem prošle sedmice javnosti su poslati različiti stavovi iz vladajućih stranaka u Sarajevu. NiP je pozvao na otkazivanje povorke, a Naša stranka, koja je dala premijera je otvoreno pozvala da održavanje povorke, prozivajući ministra policije da je dao odobrenje.

Naknadno je reagirao i ministar Katica, kazavši da on ne daje nikakvo odobrenje, te da izdavanje dozvole nije predviđeno prema zakonu. Dodao je kako postoji mogućnost da policijski organ eventualno na osnovu informacija s kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

Osmi septembar se bliži, kada je zakazana povorka, ali i prvi značajniji test vladajuće Šestorke, koja je do sada djelovala i radila u totalnoj suglasnosti.