Reakcija
90

Ambasada SAD-a o Dodikovim izjavama: Njegovo djelovanje imat će posljedice za sve građane BiH

V. K.
Ambasador SAD-a Michael Murphy (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador SAD-a Michael Murphy (Foto: T. S./Klix.ba)
Američka ambasada u BiH reagovalo je povodom izjava Milorada Dodika te su još jednom ponovili kako su njegove prijetnje opasne.

Također, naglašeno je kako je Dodikovo destabilizirajuće djelovanje takvo da će imati posljedice ne samo za njega već i za sve građane BiH.

"Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan - entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru", naveli su.

Također, naglašeno je kako će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije.

"Stavovi Sjedinjenih Američkih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi - i ostali. Svi su Evropljani. Svi su Bosanci i Hercegovci. Svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine - sve njih", zaključili su iz Ambasade.