Zadovoljni njihovim radom
412

Ambasada SAD-a herojima mjeseca proglasila tužioce angažirane na predmetu "Respiratori"

B. R.
Tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić (Foto: Ambasada SAD-a)
Tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić (Foto: Ambasada SAD-a)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država proglasila je tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca augusta.

Riječ je o tužiocima koji su, između ostalog, angažirani na slučaju navodno nezakonite kupovine 100 respiratora u Federaciji Bosne i Hercegovine 2020. godine za 10 miliona KM. Optuženi su entitetski premijer Fadil Novalić (SDA), zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ), suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

"Pandemija koronavirusa dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana. Tužioci Hukeljić i Pašić odbili su da ignorišu štetu koju nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizirani kriminal. Ovi tužioci preuzeli su odgovornost u nekim od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju, ikada pokrenutih u Bosni i Hercegovini. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija", istakli su u Američkoj ambasadi.

Obrazlažući ovo priznanje, naglasili su i to da su spomenuti tužioci uprkos nedostatku podrške i resursa te rizika od odmazde ustrajali. Smatraju da su to uradili, jer shvataju važnost borbe protiv korupcije. Poručili su ostalim tužiocima da slijede njihov primjer.

Suđenje za predmet "Respiratori" počelo je početkom prošle godine i još traje. Ambasada SAD-a svaki mjesec proglašava heroje mjeseca.