BiH
32

Ambasada Rusije u BiH osudila uvođenje sankcija Dodiku: To je pristrasan potez odlazeće vlasti

Klix.ba
Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada Rusije u BiH u saopćenu za medije osudila je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku koje smatraju jednostranim i pristrasnim.

Obratili smo pažnju na informaciju o uvođenju jednostranih restriktivnih mjera protiv Predsjednika Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) Milorada Dodika od strane Ministarstva finansija SAD, kaže se u saopćenju.

"Najoštrije osuđujemo ovaj pristrastan korak. Posmatramo ovaj potez kao još jedan dokaz pokušaja odlazeće administracije Baracka Obame vještački i na brzinu zakomplicirati dalje međunarodne napore postkonfliktnog reguliranja na Balkanu i u nizu drugih regiona", stoji u saopćenju.

Ambasada Rusije u BiH smatra argumente američke strane kao neosnovane.

"Cilj ovih pristrasnih akcija je vještački prebaciti na Milorada Dodika i Srba iz Bosne i Hercegovine kompletnu odgovornost za kočenje procesa stabilizacije u BiH, radi maskiranja vlastitih grešaka u prošlosti u Bosni i Hercegovini. U kontinuitetu polazimo od toga da saradnja sa svim stranama u BiH mora se obavljati isključivo na osnovu poštovanja suvereniteta zemlje kao i podsticanja bosanskohercegovačkih lidera prema konstruktivnom dijalogu u cilju traženja prihvatljivih za sve odluka za otvorena pitanja u skladu sa Opštim okvirnim (Dejtonskim) sporazumom o miru u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine", navodi se u saopćenju.

Ambasada Rusije poziva partnere da odbiju koristiti prijetnje i ultimatume koje nanose očiglednu štetu zajedničkom dugoročnom zadatku – obezbjeđenju stabilnog demokratskog razvoja i socijalno-ekonomskog prosperiteta BiH.

"Potvrđujemo spremnost za aktivnu saradnju sa SAD i drugim državama-članicama Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma za BiH u interesu sveobuhvatne podrške realizaciji dejtonskih principa jednakopravnosti dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata. Smatramo važnim da nastavimo sa usaglašenim kursom u okviru Upravnog Odbora prema zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u BiH koji je već iscrpao svoj resurs ovdje te konačnoj predaji upravljanja svojom zemljom u ruke građana Bosne i Hercegovine", kaže se na kraju saopćenja.