|

Ambasada Rusije u BiH o Prilepinu: Razočarani smo zbog incidenta, zatražili smo objašnjenje

Ambasada Rusije u BiH o Prilepinu: Razočarani smo zbog incidenta, zatražili smo objašnjenje
57
Klix.ba
23.8.2018. u 19:42
105
komentara
57

dijeljenja
Ambasada Rusije u BiH o Prilepinu: Razočarani smo zbog incidenta, zatražili smo objašnjenje Prilepin (stoji) u uniformi proruskih separatista u Ukrajini
Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje u kojem se kritikuje odluka Obavještajno-sigurnosne službe da zabrani ulaz u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.
"Danas, na bosansko-srpskom graničnom prelazu Rača ruskom državljaninu
Evgeniju (Zaharu) Prilepinu je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu. Evgenij (Zahar) Prilepin je poznati ruski pisac ne samo u Rusiji, već širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. On je trebao stići u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banja Luka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja. Zahar Prilepin je ranije više puta bio u posjeti BiH. Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova BiH za razjašnjenjem", kaže se u kratkom saopćenju ambasade.

Podsjećamo, kako stoji u dokumentu kojeg prenosi RTRS, Obavještajno-sigurnosna služba BiH odredila je zabranu zbog "prijetnje po sigurnost BiH".

"Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima", stoji u dokumentu Granične policije BiH.

Prema medijskim izvještajima iz prošle godine, Prilepin, koji je poznat po podršci proruskih separatista na istoku Ukrajine, i sam je formirao bataljon u Donjecku, a o čemu postoje i snimci.
Prijavi grešku


Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...