BiH
0

Ambasada Rusije u BiH o isporuci ruskog gasa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajina jučer nije otvorila svoj gasotransportni sistem i nije pustila plin koji je zapumpala ruska strana, a koji je bio predviđen za ispitivanje tranzitne cijevi iz lokacije Sudža u Rusiji prema lokaciji Orlovka u Ukrajini radi njegove dalje isporuke za Balkan, rečeno je danas Feni u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Iz Ambasade navode da postaje očigledno da tranzit neće početi zbog toga što je plinovod prazan i plin koji je bio zapumpan na njega prije početka konflikta, a koji je Rusija već prodala, do kraja je pokraden od ukrajinske strane.

Kako je rečeno, Ukrajina ima sve tehničke mogućnosti da odmah ponovo uspostavi tranzit. Ona to ne radi pokušavajući da natjera Rusiju da prihvati to da ukrajinska strana neće kompenzirati plin.

"Sada je ukrajinska kompanija 'Naftogaz' istaknula uslov ponovnog pokretanja tranzita, a to je da bi Rusija njoj isporučila gratisno hiljadu petsto šezdeset miliona kubnih metara plina tokom januara do marta, što znači jednostavno pokloniti njoj 700 miliona dolara. Vrijeme za takve poklone je prošlo, kako je to jasno rekao danas predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev“, saopćeno je iz Ruske ambasade u BiH.

Mi ćemo, dodaje se, ponovo pokrenuti tranzit pod uslovima koji su za nas prihvatljivi. Razmatraju se varijante reagovanja zajedno s nastradalim zemljama. U Moskvi su s tim ciljem boravili premijeri Moldavije, Bugarske i Slovačke.

Rusija će također tražiti od Ukrajine kompenzaciju u iznosu od 1,1 milijardu dolara za prihod koji nije bio ostvaren zbog krivice ukrajinske strane kao i za stvaranje prepreka tranzita ruskog plina u Evropu, rečeno je Feni u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.