BiH
161

Ambasada Rusije u BiH: Jednostrana revizija presude može imati ozbiljne posljedice

SRNA
Petar Ivancov
Petar Ivancov
Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u cjelini.

U saopštenju se dodaje da Rusija kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procijeni cjelishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju povjerenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz ruske Ambasad naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbježnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, te da se znakovi u tom smislu vide već sada.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je prošle sedmice da će biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, procijeni da za to ima elemenata.