Upitan kvalitet
118

Ambasada Njemačke u BiH se oglasila o neprihvatanju OSD certifikata

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Krajem prošle sedmice polaznici kurseva za sticanje OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika u BiH obaviješteni su da Ambasada Njemačke u BiH neće priznavati te diplome u slučaju apliciranja za vizu ili drugu dozvolu boravka na teritoriji te zemlje.

OSD cerifikati koriste kandidatima za spajanje porodica, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobijanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Tim povodom zatražili smo stav Ambasade Njemačke u Sarajevu o tome zbog čega je došlo do ovog poteza koji će zasigurno otežati državljanima BiH put ka nekoj od navedenih zemalja.

"Ambasada od 1. juna 2019. godine u viznom postupku do daljnjeg više neće prihvatati OSD certifikate, za koje je ispit položen izvan Austrije. Pri tome se radi o privremenoj mjeri koja se u svako doba može povući u slučaju da OSD u BiH osigura potrebne mjere u vezi sa osiguranjem kvaliteta ispita iz jezika", navodi se u odgovoru za Klix.ba.

Iz ovoga se može zaključiti da Ambasada Njemačke u BiH sumnja u kvalitet OSD ispita njemačkog jezika koji se odvija u ispitnim centrima širom Bosne i Hercegovine.

Iz Ispitnog centra Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu za Klix.ba su kazali da se testovi za OSD certifikat pripremaju i štampaju u Austriji i takvi šalju u licencirane ispitne centre u BiH dan ili dva prije zakazanog ispita. Nakon održavanja ispita materijal se pakuje i šalje nazad u Austriju gdje se u OSD centrali vrši pregled i ocjenjivanje.

OSD certifikat je austrijski, kao što je Goethe njemački institut.

"Da li je to neka igra službenika u Njemačkoj ambasadi u BiH, koji pokušavaju osigurati da kandidati idu u Goethe Institut, a ne u OSD, to će se svakako provjeriti u narednim danima. Mi smo obavijestili OSD centralu u Austriji, gdje također nisu upućeni o čemu je tačno riječ", kazali su nam iz KŠC-a.

Ispitni termini za OSD certifikat održavaju se svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri se nalaze širom BiH, navodi naš sagovornik iz KŠC-a, za razliku od Goethe Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca, zbog čega su kod njih velike gužve.