BiH
1

Ambasada Njemačke pomogla rad Vijeća za štampu BiH sa 39.995 eura

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovine Maria Ulrike Knotz i izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac potpisale su Ugovor o finansijskoj podršci Ambasade Njemačke samoregulacijskom tijelu za štampane i online medije Vijeću za štampu u BiH u iznosu od 39.995 eura.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ovo je šesta godina otkako Njemačka ambasada pomaže Vijeću za štampu u BiH, a kao rezultat dosadašnje profesionalne saradnje i uspješnih rezultata i u 2013. i 2014. godini njemačka ambasada će podržati daljnji razvoj samoregulacije medija, kao demokratske vrijednosti slobodnih medija i jačanja poštovanja medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Kako je danas kazala ambasadorica Knotz demokratija bez slobode štampe nije moguća budući da je sloboda štampe temelj svake demokratije.

Podsjetila je na nedavno objavljeni World Press Freedom Index prema kojem je BiH na 68. mjestu od 179 obrađenih zemalja što je deset mjesta ispod prošlogodišnjeg izvještaja, zbog čega Knotz smatra da ima prostora za korekcije.

"Njemačka podržava Vijeće za štampu u oblasti profesionalizacije novinara i vanstudijskog obrazovanja studenata novinarstva. Vijeće za štampu će ovim sredstvima biti u prilici da ponudi podršku studentima fakulteta za medije i pravnog fakulteta putem seminara u novembru Osma škola medijske etike , kazala je Knotz.

Maria Ulrike Knotz i Ljiljana Zurovac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Maria Ulrike Knotz i Ljiljana Zurovac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Ostale aktivnosti na koje će novci biti utrošeni su štampanje brošura o radu Vijeća za štampu, organiziranje javnih kampanja o medijskim slobodama i slobodama izražavanja te će biti emitirano 12 radijskih emisija na 14 radiostanica u kojima će se rasvijetliti značaj medija, slobode štampe i ljudskih prava.

Izvršna direktorica Vijeća Ljiljana Zurovac naglasila je da podrška Vijeću u razvoju samoregulacije ima poseban značaj budući da je samoregulacija jedan od uvjeta za pristup Evropskoj uniji, a BiH ima dobro razvijenu medijsku samoregulaciju koja se otprije dvije godine proširila i na on-line medije i web portale.

"Nastojimo zadržati ono što je slobodno medijsko izvještavanje i što je nezavisno medijsko izvještavanje naročito kada je u pitanju internet. Treba da se zadrži sloboda bez kontrole države kao što je slučaj u mnogim zemljama", dodala je Zurovac.

Ambasada Njemačke osigurala je i jednogodišnju donaciju za otvaranje radnog mjesta u Vijeću što je također pomoglo rad Vijeća za štampu u BiH.