Besplatni pregledi
134

Ambasada Kine i KCUS nastavili saradnju: Pomoć pacijentima treće životne dobi

FENA
(Foto: FENA)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini nastavili su saradnju na projektu besplatnih zdravstvenih pregleda građana starijih od 65 godina.

U okviru projekta pacijentima će biti urađen internistički pregled, laboratorijske analize te osnovni oftalmološki pregled s ciljanom detekcijom katarakte. Besplatne zdravstvene preglede danas mogu obaviti stanovnici općine Novi Grad Sarajevo, a stanovnici Starog Grada priliku će imati naredni četvrtak.

Tim povodom ambasadorica Kine u BiH Chen Bo posjetila je danas KCUS gdje se sastala s generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović koja je kazala da je ovo druga akcija u organizaciji KCUS-a i Ambasade Kine u BiH.

"Naša želja je bila da pomognemo pacijentima treće životne dobi. Ponovni dolazak Ambasade Kine dokaz je da su bili zadovoljni, a da smo mi bili profesionalni u prethodnim akcijama", rekla je Izetbegović novinarima.

Naglasila je da za ovakve preglede nije potrebna zdravstvena knjižica, niti posebna narudžba te da zainteresirani preglede obavljaju na osnovu telefonskog poziva.

Ambasadorica Bo je istakla da je osobama u trećoj životnoj dobi potrebna kvalitetna medicinska usluga i zaštita.

"Raduje nas što nešto možemo da učinimo za dobrobit starijih osoba u Sarajevu", navela je Bo te zahvalila KCUS-u na pomoći pri realizaciji ovog projekta.

Izrazila je nadu da će saradnja biti nastavljena u budućnosti.

Plan je da projektom besplatnih pregleda bude obuhvaćeno ukupno 200 osoba.