Pozdravili usvajanje
1

Ambasada Italije u BiH: Akcize su težak, ali potreban iskorak

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ambasada Italije u BiH smatra kako usvajanje amandmana na Zakon o akcizama predstavlja težak, ali potreban iskorak za davanje novog zamaha socio-ekonomskim reformama.

"Ova odluka će omogućiti deblokiranje značajnih resursa od strane Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), za modernizaciju privrede i infrastrukture zemlje. Ako budu ispravno korišteni, ovi resursi će omogućiti nova ulaganja i time donijeti nova radna mjesta i nove mogućnosti za rast, prije svega za mlade. U tom cilju, bit će fundamentalno da državne vlasti, u saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, pažljivo nadziru sprovođenje zakona, kako bi građani Bosne i Hercegovine mogli konačno imati koristi od bolje i efikasnije infrastrukture", stoji u saopćenju Ambasade Italije u BiH.   U saopćenju s enavodi kako nakon pristupanja naše zemlje Transportnoj zajednici, a u okviru obaveza preuzetih Reformskom agendom, ovaj prijelaz je dokaz da Bosna i Hercegovina može nastaviti napredovati u saradnji sa Evropskom unijom.

"Ovo je jedan ohrabrujući razvoj, koji ukazuje na vitalnost institucionalnog sistema i može ponuditi nove mogućnosti građanima u cijeloj zemlji", zaključuje se iz Ambasade.