BiH
43

Ambasada Hrvatske o Danu RS-a: Potrebno je provoditi odluke Ustavnog suda BiH

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz Ambasade Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovine kazali su kako i dalje smatraju da je neophodno poštivati i provoditi sve odluke koje je donio Ustavni sud BiH, kako o obilježavanju neustavnog Dana RS-a, tako i o drugim pitanjima.

"Republika Hrvatska izrazila je svoje jasno protivljenje održavanju neustavnog referenduma o Danu RS-a. I dalje smatramo kako je neophodno poštovati i provoditi sve odluke koje je donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine o ovom i svim drugim pitanjima", kazali su nam u Ambasadi Hrvatske u BiH.

Inače, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ranije je upozoravala da je referendum o Danu RS-a u suprotnosti s mirovnim sporazumom iz Dejtona.

Podsjećamo, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim, u manjem bh. entitetu danas je organizovana proslava kojoj je između ostalih prisustvovao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Obilježavanje 25. godišnjice osnivanja Republike Srpske počinje na Trgu RS-a, a završava na Trgu Krajine gdje će biti upriličen i kulturno-umjetnički program.