Brutalno kršenje prava
50

Ambasada Francuske u BiH oštro osudila rusku agresiju: Civilni napadi ne mogu proći nekažnjeno

S. Š.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
O trenutnom stanju u Ukrajini izvazanom ruskom agresijom, oglasili su se iz Ambasade Francuske u BiH nakon što su članice EU odlučile iznijeti trenutnu situaciju u Ukrajini pred Međunarodni krivični sud.

Iz ambasade Francuske u BiH kažu da se radi o invaziji koje je brutalno kršenje međunarodnog prava, a ne o “specijalnoj operaciji zaštite” kako to navodi Rusija.

“Strateške ciljeve ruske operacije eksplicitno je izložio predsjednik Putin 23. Februara rekavši da se odvijaju se u tri faze. Ono što on naziva „oslobađanjem“ Donbasa, odnosno vojno zauzimanje silom obje oblasti Donjeck i Lugansk. Drugi cilj, 'demilitarizacija' po njegovim riječima, što uključuje uništavanje ukrajinskog vojnog potencijala; a zatim faza 'denacifikacije', da upotrijebimo njegove izraze” konstatovali su iz Ambasade Francuske.

“Svakako osuđujemo neprikladnu upotrebu i zloupotrebu izraza koji se odnose na denacifikaciju, ali prije svega moramo ukazati na napade na civile u Ukrajini u ime ove takozvane 'denacifikacije'", kažu, dodajući da je Putinove trupe izvode neselektivne udare u urbanism područjima, gdje je očigledan rizik od ubijanja civila.

“Civilne žrtve su u porastu. Na meti su bolnice, kao što je bio slučaj u Mariupolju 9. marta. Ujedinjene nacije su ukazale na neselektivne napade na civile, Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na napade na bolnice. Ove činjenice ne mogu proći nekažnjeno i moraju biti dokumentovane”, poručuju.

Dodaju i da, nažalost, cijeli svijet, vidi šta se dešava: situacija je svakim danom sve teža i konstatujemo flagrantno kršenje humanitarnog prava na cijeloj teritoriji Ukrajine.