Odata počast
33

Ambasada BiH u Pakistanu organizovala komemoraciju žrtvama Srebrenice

L.K.
Ambasada Bosne i Hercegovine u Pakistanu u saradnji sa Centrom za globalne i strateške studije (CGSS) iz Islamabada organizovala je komemoraciju žrtvama Srebrenice i na taj način odala počast žrtvama i njihovim porodicama.

Komemoraciji su na 24. godišnjicu prisustvovali zvaničnici Vlade Pakistana na čelu sa ministrom edukacije i treninga Shafqatom Mahmoodom, senatorima Rehmanom Malikom i Shahzadom Waseemom koji su uzeli aktivno učešće obraćajući se prisutnima.

Također, prisutnima su se obratili i direktor CGSS-a, penzionisani general Khalid Jaffery, koji je bio na službi ambasadora Pakistana u Sarajevu, te je prenio svoja iskustva u vezi događaja u Srebrenici. Iskustva iz ratne 1995. godine iznio je komandant pakistanskog kontigenta UNPROFOR-a u Tuzli penzionisani general Qasim Qureshi. Pisanje medija i poemu posvećenu Srebrenici prezentirao je izdavač The Newsa Amir Ghauri.

Hronologiju događaja u Srebrenici sa akcentom na samo izvršenje zločina , posljedice istog, sudske procese i presude suda u Hagu definisane kao zločin genocida prezentovao je profesor prava Dr. Sead Sušić sa Fakuleta za islamske studije iz Islamabada.

Profesor Sušić je 1993. godine došao kao izbjeglica u Pakistan i tu ostao živjeti sa porodicom. Ambasador Sakib Forić se zahvalio učesnicima komemoracije, a posebno kolegama ambasadorima iz 27 zemalja, uključujući ambasadora EU.

Ambasador Forić je govorio o rezolucijama Evropskog parlamenta, Vijeća EU i UN-a u slučaju Srebrenica, i o tome šta druge države rade na odavanju počasti žrtvama, stanja u BiH i okruženju po pitanju prihvatanja i negiranja presuda međunarodnih i domaćih sudova, pomirenju i stabilizaciji odnosa, kao i vizijama za buduće vrijeme.