BiH
59

Ambasada BiH u Norveškoj proslavila Dan državnosti

Klix.ba
Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 19. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jučer je ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo, u prostorijama Ambasade BiH u Oslo, upriličio svečani prijem za predstavnike diplomatskog kora, brojne zvaničnike zemlje domaćina te predstavnike bosanskohercegovačke dijaspore.

Na poziv su se odazvali skoro svi predstavnici diplomatskog kora u Norveškoj, zatim predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Mnistarstva odbrane Norveške, privrednog sektora, nevladinih organizacija...

Prijemu je prisustvovala i delegacija ministarstva Oružanih snaga BiH koja se nalazi u službenoj posjeti Kraljevini Norveškoj. Ambasada je ovim povodom predstavila samostalnu izložbu slika istaknutih likovnih umjetnika Dževdeta Nikočevića i Nizare Šabović, predstavila turističko-promotivni film ''Enjoy Bosnia'' i pripremila bogat izbor bosanskih specijaliteta koji su oduševile prisutne, od kojih su neki prvi put imali priliku da probaju iste.

Istim povodom, u večernjim satima, za potrebe šire bosanskohercegovačke dijaspore, Ambasada BiH u Oslu je upriličila drugi prijem.

Nakon intoniranja himne prisutnima se obratio ambasador Poljo koji se u svom kratkom obraćanju osvrnuo na glavne vrijednosti i značaj ova dva historijska datuma za Bosnu i Hercegovinu.

On je istakao da ono što povezuje ova dva događaja jeste potvrđivanje historijsko-pravnog kontinuiteta bosanske države i afirmacija vijekovima prisutne ideje zajedništva u Bosni i Hercegovini. Na ovom prijemu Ambasada je zajedno sa KDB Preporod iz Osla organizirala bogat kulturni program.