BiH
0

Ambasada BiH u Berlinu organizirala sastanak s predstavnicima dijaspore

FENA
Predstavnici udruženja bh. dijaspore u Njemačkoj su na sastanku u Ambasadi BiH u Berlinu dogovorili aktivnosti na poboljšanju koordinacije s nadležnim institucijama u BiH, saopćeno je iz Ambasade BiH u Berlinu.

Sastanku su pored predstavnika organizacija dijaspore koje okupljaju iseljene bh. građane prisustvovali predstavnici Ambasade BiH, generalnih konzulata BiH u Njemačkoj, te delegacija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koju je predvodila pomoćnica ministra za dijasporu Ruzmira Tihić-Kadrić.

Zaključeno je da se formira radna grupa koju će sačinjavati predstavnici svih krovnih udruženja bh. dijaspore u Njemačkoj, vodeći pri tome računa o nacionalnoj i teritorijalnoj zastupljenosti.

Radna grupa bi trebalo da do kraja godine održi sastanak u Frankfurtu te izradi nacrt modaliteta suradnje.

Organizacijama dijaspore je ostavljeno da se usaglase i sami prema svojoj procjeni odrede koliko predstavnika bh. dijaspore iz Njemačke treba da bude zastupljeno u Koordinacionom tijelu.

Osnivanje koordinacionih tijela dijaspore je zajednička aktivnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice (u okviru koga djeluje Sektor za iseljeništvo, odnosno dijasporu BiH), Ministarstva vanjskih poslova i mreže DKP BiH u inozemstvu.

Koordinaciona tijela dijaspore bit će sastavljena od predstavnika dijaspore svih bh. naroda, a delegirat će ih njihove organizacije.

Ovo je svojevrsna institucionalizacija suradnje državnih institucija i bh. dijaspore koja treba da dovede do proširivanja i unapređenja saradnje s dijasporom i uključivanja svih iseljenih naroda i građana u ovu saradnju.

Ambasada BiH u Njemačkoj bila je domaćin prvoga ovakvoga informativno-konsultativnog sastanka, s obzirom na brojnost bh. dijaspore u Njemačkoj. Očekuje sa da slični sastanci putem DKP-a BiH budu održani i u drugim zemljama u kojima BiH ima brojnu dijasporu.

Dvadesetak učesnika sastanka, mahom predstavnici krovnih udruženja dijaspore sva tri konstitutivna naroda, jednoglasno su podržali ovu inicijativu. Zajednički zaključak je da država BiH na ovaj način čini jedan kvalitativan iskorak u pravcu bolje suradnje sa svojom dijasporom, ali i da bi dijaspora, konsekventno tome, trebala učiniti napor na međusobnom povezivanju i okupljanju oko konkretnih projekata pokrenutih od njih samih ili institucija BiH različitih nivoa vlasti. Predstavnici pojedinih krovnih udruženja bh. dijaspore u SR Njemačkoj ujedno su i članovi Protestnog odbora koji za cilj ima sprječavanje zatvaranja Generalnog konzulata u Bonnu.

Na njihov zahtjev, na sastanku u Berlinu razgovarano je i ovoj temi. Oni su tom prilikom predočili Ambasadi svoje stavove, zatraživši od Ambasade da o njima upozna državne institucije.

Odlučili su da na dvije sedmice obustave demonstrativna okupljanja ispred GK-a u Bonu, za koje vrijeme očekuju od relevantnih institucija odgovor na ranije upućene zahtjeve. Generalni je zaključak i preporuka da se treba uzdržati od bilo kakvih aktivnosti koje bi naštetile ugledu DKP misije BiH u Njemačkoj, a samim time i države BiH, pa i bh. dijaspore koja živi u ovoj zemlji.

Nakon sastanka u Ambasadi upriličen je prijem na kojem je pored brojnih gostiju i prijatelja prisustvovao i Enver Marić, proslavljeni nogometni as, trenutno član stručnog štaba berlinske Herthe.

Ministar savjetnik u Ambasadi u Berlinu Amer Kapetanović je ocijenio da je ovo bio konstruktivan sastanak.

  • Smatram veoma bitnim što to nije bilo kurtoazno okupljanje lišeno kritika, sugestija i samokritika. Štaviše, zajednički smo imenovali nedostatke, probleme i zajednički došli do modaliteta njihovog rješavanja, kazao je on.