Još jedna mapa
0

Ambasada BiH bez odgovornosti za sporni sadržaj

SRNA
Sporan sadržaj sa mapom BiH, na kojoj su ucrtane granice pet regija umjesto Dejtonskim sporazumom utvrđene entitetske linije razgraničenja, nije sastavni dio zvaničnog internet sajta Ambasade BiH u SAD i ona za njega nema ikakvu odgovornost - rekao je Srni izvor blizak Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ BiH.

Ovaj izvor pojašnjava da to nije sajt Ambasade BiH u SAD nego link Turističke agencije Federacije BiH, koja je i odgovorna za njegov sadržaj, dodajući da je uobičajena praksa da se na sajtovima jednih institucija postavljaju linkovi kojima se može doći do drugih organizacija i institucija iz BiH.

Tako se na sajtu bilo koje institucije iz BiH može doći do linkova drugih institucija i organizacija. 

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Ana Trišić - Babić ocijenila je da je pojavljivanje ovakvih spornih sajtova i njihovih sadržaja posljedica veoma lošeg stanja u MIP-u BiH u posljednje tri godine. 

"Već duže vrijeme upozoravam na organizovani haos u MIP-u BiH i u par navrata sam pisala Parlamentarnoj skupštini BiH, tj. Komisiji za spoljnu politiku da ne bi bilo loše da bude formirana komisija koja bi zajedno sa menadžmentom MIP-a sagledala cjelokupnu situaciju u Ministarstvu. Zaista mislim, a već sam u MIP-u tri godine, da se ne zna ko u Ministarstvu radi, ko je stalno zaposlen, ko kakve kvalifikacije ima ni ko sve ima pristup tajnim, polutajnim, zvaničnim dokumentima MIP-a", rekla je Ana Trišić-Babić.   

Ona je istakla da je o svemu upozorila Predsjedništvo BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Komisiju za spoljnu politiku Parlamentarne skupštine BiH i da kao zamjenik ministra zakonski više ne može ništa da učini.  

Na zvaničnom Internet sajtu Ambasade BiH u Vašingtonu postavljena je mapa BiH na kojoj su, umjesto entitetskih granica utvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, ucrtane granice pet regija.
BiH je na toj geografskoj karti podijeljena na sarajevsku, hercegovačku, srednjobosansku, sjeverozapadnu i sjeveroistočnu regiju.

U Kancelariji Ministarstva inostranih poslova BiH za odnose s javnošću tvrde da je to "jedini način informisanja američke javnosti o turizmu u BiH" i da se ulaskom na veb stranu Ambasade ulazi na link Turističke zajednice FBiH, gdje se pojavljuje ova mapa.

"Budući da ne postoji turistička zajednica na nivou BiH, a s ciljem informisanja američke javnosti o turizmu u BiH, stavljen je link na Turističku zajednicu FBiH", navedeno je u saopštenju MIP-a koje je potpisala Sanja Vidović.

Ona dodaje da veb stranica Turističke organizacije RS "nema verziju na engleskom jeziku, pa link na nju sa veb stranice Ambasade BiH u Vašingtonu gubi smisao".

Na mapi BiH, koja je nazvana zemljom u obliku srca, je kao prva označena sarajevska regija - "mjesto blizu srca", druga hercegovačka regija - "miris Jadrana", treća srednjobosanska regija - "sjedište starog bosanskog kraljevstva", četvrta sjeverozapadna regija - "Krajina: zeleni dragulj" i peta sjeveroistočna regija koja je nazvana - "dom daleko od kuće".