{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada Austrije u BiH: Referendum u RS-u bio bi protuustavan

21.9.2015. u 18:56
31
213
Ambasada Austrije u BiH: Referendum u RS-u bio bi protuustavan
31
Ambasada Austrije u BiH: Referendum u RS-u bio bi protuustavan
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada Austrije u BiH očitovala se povodom posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika trećem potpredsjedniku austrijskog Nacionalnog vijeća Herbertu Hoferu.
Ambasada naglašava da izjave o referendumu u Republici Srpskoj koje su iznesene u okviru press-konferencije ne odgovaraju stavu austrijske Savezne vlade.

"Austrija smatra da je namjeravani referendum u jednom dijelu zemlje Bosne i Hercegovine o državnom sudstvu i o kompetencijama visokog predstavnika u suprotnosti sa Daytonskim mirovnim ugovorom i time protuustavan", stoji u saopćenju.

Stavovi koji odstupaju od ove jasne pozicije u skladu sa međunarodnim pravom dopušteni su kao dio slobode mišljenja. Međutim, ističe se da takva očitovanja ne odgovaraju poziciji zvanične Austrije.

"Austrija podržava sve konstruktivne mjere, koje imaju za cilj poboljšanje saradnje između različitih jedinica uprave u zemlji. U to se ubraja i dijalog o saradnji u oblasti pravosuđa, koji je početkom mjeseca održan pod pokroviteljstvom komesara Hahna, prilikom kojeg su ministri pravde države kao i entiteta dogovorili konkretne korake za bolje funkcionisanje pravosuđa. Ovo je važan dio jedne šire reformske agende, čija je provedba za dobrobit državljana Bosne i Hercegovine upravo počela. Austrija će ovaj reformski put Bosne i Hercegovine – kao što je slučaj već u prošlosti – i dalje aktivno podržavati i nada se odlučnom sudjelovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: