|

Ambarine kod Dervente enigma i nakon istraživanja naučnika iz Engleske

Ambarine kod Dervente enigma i nakon istraživanja naučnika iz Engleske
0
S
SRNA
17.2.2014. u 12:41
28
komentara
0

dijeljenja
Ni rezultati proučavanja ambarina u Donjem Detlaku kod Dervente, koje su proveli stručnjaci sa Univerziteta Cambridge iz Engleske, nisu dali odgovor na pitanje kada su ambarine građene i čemu su služile.

Foto: SRNA Foto: SRNA


Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da se na ove rezultate čekalo nekoliko godina i da se očekivalo da bude riješena enigma, odnosno odgovori na pitanja kada su ambarine građene i čemu su služile.

"Na osnovu ovih rezultata teško je odrediti period gradnje ambarina. Interesantni su pronalasci ostataka pšenice i vinove loze, ali se ne zna da li su oni nekada skladišteni ili su tu slučajno dospjeli", istakao je Kljajić.

On je napomenuo da su ambarine najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini i da će uskoro biti jedini natkriveni lokalitet u BiH.

"Ambarine su istražene 2009. godine, a nepokretnim kulturnim dobrom proglašene su 2010. godine. Idejno rješenje uređenja ambarina izrađeno je 2011. godine, a u toku je izgradnja nastrešnice i prilaza", dodao je Kljajić.

U nedavno objavljenom izvještaju stručnjaka navodi se da su u zemlji koja je uzeta sa dna ambarina pronađeni ostaci pšenice, vinove loze, avdike i drugog bilja, saopšteno je danas iz Turističke organizacije opštine Derventa.

U rezultatima se navodi i da nisu pronađeni arheološki materijal, kosti ili karbonizovani ostaci biljaka.

"Uzorci zemlje iz ambarina uzeti su prilikom istraživanja 2009. godine, a pronađeni ostaci bilja su iz novijeg perioda, odnosno iz posljednjih nekoliko stotina godina", potvrdili su stručnjaci iz Cambridgea.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...