BiH
3

Alžir: U sukobima na dan izbora 70 povrijeđenih

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Incidenti su obilježili u četvrtak predsjedničke izbore u Alžiru, posebno u Kabiliji gdje je 70 osoba povrijeđeno u sukobima između žandarma i omladine koja je željela spriječiti stanovništvo da glasa, saznaje se iz lokalnih izvora.

Ovi incidenti su izbili malo nakon otvaranja biračkih mjesta u 07.00 sati kada su grupe mladih isprevrtale glasačke kutije u centrima za glasanje u mjestima Raffur, M'chedellah i Saharidž, u pokrajini Buira (120 kilometara jugoistočno od grada Alžira), precizirali su ovi izvori.

Žandarmi su upotrijebili suzavac da bi rastjerali demonstrante koji su željeli spriječiti glasače da glasaju.

Sukobi, u kojima je povrijeđeno 70 osoba, od kojih 47 žandarma, pokrenuli su trenutan prekid glasanja u ova tri mjesta, prema istim izvorima.

U Raffuru, sukobi su izbili od 03.00 sata između žandarma i demonstranata koji se protive glasanju.

Suočeni s maladima naoružanim praćkama, neki lica prekrivenih maramama, žandarmi su odgovorili bacanjem suzavca, prema riječima fotoreportera novinske agencije AFP.

U Alžiru, brojni policajci su uhapsili pet osoba koje su uzvikivale parole protiv vlasti, rakao je novinar AFP-a.

Polovinom dana je ministar unutarnjih poslova Tajeb Belaiz izjavio da se izbori odvijaju "u dobrim uslovima na 50.000 glasačkih mjesta" u zemlji.

Procenat učešća je bio 23 posto u 13.00 sati, precizirao je Belaiz na televiziji.

Koalicija pet opozicijskih stranaka je pozvala na bojkot, zauzimajući se za "demokratsku tranziciju", dok je pokret Barakat ("Dosta") protiv četvrtog mandata predsjednika Abdelaziza Buteflike, ocijenio da ovi izbori "nisu događaj", međutim, ne pozivajući direktno na bojkot.