Strujni udar
22

Alpinistica iz BiH povrijeđena nakon udara groma u Austriji

M. A.
Spašavanje bh. državljanke (Foto: BRD)
Spašavanje bh. državljanke (Foto: BRD)
Veliko nevrijeme koje je pogodilo Austriju u nedjelju dovelo je do velikih razaranja širom zemlje. Naime, u snažnim udarima groma ukupno deset ljudi je povrijeđeno, uključujući i šest gorskih spasilaca, a među njima je zadobila lakše povrede i jedna alpinistica iz BiH.

U Gornjoj Austriji, gorski spasilački tim morao je da interveniše na planini Traunstein kako bi spasio dvoje turista iz BiH. Naime, 29-godišnja žena i 22-godišnji muškarac spustili su se preko Hernlersteiga oko 16 sati, kada ih je zadesila jaka oluja.

U isto vrijeme, grom je udario u zaštitno čelično uže za koje se držala žena prilikom čega je zadobila lakše povrede. Uprkos tome što je preživjela elektrošok, ona je nastavila kretanje prema podnožju planine.

Ipak, iza ponoći ih je srela ekipa koju je sačinjavalo 13 gorskih spasilaca koji su 29-godišnju alpinisticu iz naše države čak četiri sata prenosili na nosilima. Tek su je rano jutros uspjeli prebaciti do najbliže zdravstvene ustanove u Gmundenu, piše Kronen Zeitung.

Isto tako, od udara groma je povrijeđen i 53-godišnji farmer iz koruškog okruga Wolfsberg u subotu u kasnim popodnevnim satima.