Upućena kritika
35

Almir Terzić o aferi bh. diplomate u Jerusalemu: Ovo je još jedan šamar BiH

Piše: A. B.
Almir Terzić, Foto: Facebook
Almir Terzić, Foto: Facebook
S obzirom na to da još nije razjašnjeno da li je neko od bh. diplomata prisustvovao otvaranju ambasade SAD-a u Jerusalemu, politički analitičar i novinar Almir Terzić za Klix.ba je rekao kako je to zapravo još jedan šamar BiH jer ambasadori nisu u njenoj službi već promovišu lične ili tuđe interese.

Terzić je na početku razgovora istakao kako je u BiH zapravo prisutan loš sistem izbora ambasadora i diplomatskog osoblja koji predstavlja našu državu u svijetu. Dodao je da je sasvim jasno da nacionalna struktura diplomatsko konzularnih predstavništava treba biti zadovoljena, ali da je krajnje neprihvatljivo da se dešava da to imenovano diplomatsko osoblje ne odgovara nijednom članu Predsjedništva BiH.

"U ovom slučaju treba uputiti jasno pitanje članu Predsjedništva BiH iz srpskog reda naroda odakle je imenovan ambasador BiH u Izraelu, šta se dešavalo, kakvo je mišljenje i da li je neko zauzimao samoinicijativno stav o bilo kakvim postupcima koji se poduzimaju. Ako jeste sasvim je za očekivati da za to trebaju uslijediti određene sankcije, a i da ambasador BiH u Izraelu na neki način odgovara za nekontaktiranje Predsjedništva BiH te Ministarstva vanjskih poslova", pojasnio je Terzić.

Naglasio je da sve više diplomate BiH postaju otuđeni centri moći od same države i da bi oni zapravo trebali biti njeni predstavnici, a ne srpske, hrvatske, bošnjačke ili bilo koje druge politike te da zapravo sve vrijeme šalju jako lošu sliku o BiH.

"Generalno krajnje je neprihvatljivo da zapravo Predsjedništvo BiH nema stav o tome kako se treba ponašati BiH u slučajevima kao što je bio ovaj posljednji o preseljenju ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Izrael. U najmanju ruku ambasador BiH u Izraelu je morao kontaktirati Ministarstvo vanjskih poslova BiH, pa naravno o tome upoznati sva tri člana Predsjedništva BiH. Ukoliko se dogodi da se Predsjedništvo ne usaglasi, što je često kada je riječ o bitnim stvarima, onda se treba voditi politikom Evropske unije i njenih članica", dodao je.

Ministar vanjskih poslova BiH Ivan Crnadak rekao je kako ovo ministarstvo ne vodi evidenciju o svim diplomatskim posjetama niti pažljivo prati sve događaje, ceremonijalne i protokolarne koji se organizuju za diplomatske predstavnike u drugim zemljama. Shodno tome, Terzić je naveo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH služi samo za trošenje novaca na diplomatsko konzularna predstavništva pogotovo ukoliko se uzme u obzir da diplomate BiH imaju sasvim solidna primanja u inostranstvu.

S druge strane, naglasio je da je neprihvatljivo da to ministarstvo nema nikakve komunikacije sa ambasadorima i ambasadama BiH u svijetu jer bi se u situacijama kakva je ova trebali intenzivirati takvi razgovori.

"Ovo nije mala stvar, ovdje se reperkusije mogu odnositi na cijelu BiH. Dakle, niko neće tražiti krivca u nekom službeniku u ambasadi ili ispitivati zbog čega nije postojala takva vrsta komunikacije. Jednostavno može se reći da BiH ne slijedi generalno politiku ni Evropske unije, a ni onu koja bi manifestovala svjetsku politiku", kazao je Terzić.

S obzirom na to da je Palestina već najavila povlačenje određenih ambasadora i prekidanje odnosa sa zemljama čiji su predstavnici bili prisutni na takvom događaju, Terzić je istakao da bi isti scenario mogao dočekati BiH ukoliko se potvrdi da je njen predstavnik zaista prisustvovao otvaranju ambasade SAD-a u Jerusalemu. Dodao je čak da bi osim tih, moglo biti i ozbiljnijih posljedica.

"Zato što se na određeni način i taj dio islamskih zemalja koji ima drugačiju politiku prema samim odnosima Izraela prema Palestini može odlučiti na neki vid bojkota BiH što nije nikako dobro. Naša država gradi svoj teško stečeni imidž nakon rata i svaki dodatni minus joj je potpuno nepotreban, posebno u kontekstu pokušaja razvijanja što boljih ekonomskih odnosa i širenju na arapska i tržišta islamskih zemalja", zaključio je Terzić.