BiH
0

Almin Dautbegović: U Dretelju me tukao Željko Jukić

FENA
Na suđenju za zločine u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH Almin Dautbegović je kazao da ga je optuženi Željko Jukić tukao u Dretelju (općina Čapljina) 1993. godine.

Dautbegović je ispričao da je 6. jula 1993. godine iz sela Duge (općina Prozor) odveden u Srednjoškolski centar, odakle je nakon nekoliko dana prebačen u Dretelj, gdje ga je tukao optuženi Jukić, javlja BIRN.

"U Dretelju su nas poredali u redove pa su tukli koga su stigli. Mene i oca tukao je Željko Jukić. Prvo me je jednom udario iznenada, od čega mi se zamaglilo, nakon čega me je opet udario", kazao je svjedok, pojasnivši da je ime i prezime Željka Jukića saznao kasnije.

Na pitanje Tužilaštva i Odbrane zbog čega u ranijem iskazu nije spomenuo Željka Jukića kao osobu koja ga je tukla u Dretelju, svjedok Dautbegović je odgovorio da tada nije bio siguran.

"Kada sam davao izjavu 2011. godine u Tužilaštvu BiH, nisam spomenuo Jukića. Sad sam ga vidio i siguran sam da me je on tukao. I ranije je postojala informacija da je on čovjek koji me je tukao, ali ja nisam bio siguran dok ga nisam vidio", pojasnio je svjedok.

Željko Jukić optužen je da je od jula do septembra 1993., s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

U optužnici se navodi da je Jukić 6. jula 1993. godine, zajedno s grupom pripadnika HVO-a, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Duge, kada je ubio 73-godišnjeg starca kojeg je zatekao ispred porodične kuće.

Jukić je, kako je navedeno u optužnici, sredinom jula 1993. godine u logoru Dretelj maltretirao jednog civila, udarajući ga palicom po nogama i rebrima. Prije dovođenja u Dretelj, taj civil je bio zatvoren u Vatrogasnom domu u Prozoru.

Svjedok Dutbegović je naglasio da je u autobusu kojim je iz Prozora prevezen u Dretelj bio i Željko Jukić. U Srednjoškolski centar u Prozoru svjedok je, kako je ispričao, odveden zajedno s drugim muškarcima iz sela Duge. Smatra da je jedini razlog njihovog odvođenja bilo to što su "muslimani".

"Nismo bili naoružani, niti je bilo pružanja otpora. Jedini razlog što smo otjerani može biti to što smo bili muslimani", istaknuo je svjedok.

Naredno suđenje zakazano je za 23. august, kada će svjedočiti S3, a nalaz i mišljenje predstaviti vještak Hamza Žujo.