{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Almhofer: Međunarodna zajednica ne napušta BiH

F
30.6.2006. u 17:25
0
0
Almhofer: Međunarodna zajednica ne napušta BiH
0
Almhofer: Međunarodna zajednica ne napušta BiH
Werner Almhofer
Iako se austrijsko predsjedavanje u Evropskoj uniji završava danas, BiH će ostati visoko na njenom dnevnom redu, istakao je austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer u svom osvrtu na odnose između BiH i Evropske unije, uključujući Austriju.
U saopćenju za javnost, Almhofer je ocijenio da je prva polovina ove godine bila važan period u bosanskohercegovačkom približavanju Evropskoj uniji.

Veliki progres ostvaren je u pregovorima o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji, a Evropska unija je u svojoj Salzburškoj deklaraciji ministara vanjskih poslova početkom marta i zvanično potvrdila da je budućnost ovog regiona i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

"Ovo je veoma važno u periodu koji je obilježen kontinuiranim razmišljanjima o tome kako cijela Evropa treba da izgleda, ali zahvaljujući zajedničkim naporima, veliki evropski projekt je dobio svježe stimulanse, tako da je i sama Evropa postala više evropska", naglasio je ambasador.

Prema njegovim riječima, Evropska unija se aktivno pozabavila napretkom u nizu svari vaznih za cijeli region i BiH, uključujući Sporazum o zračnom prometu i regionalni Sporazum o zoni slobodne trgovine.

"Ponosni smo i što nam je uspjelo da iniciramo vrlo konkretne korake u pravcu olakšavanja viznog režima za BiH, što je, svjestan sam, iskrena briga građana ove zemlje", naveo je Almhofer.

Svaki dalji napredak na putu BiH prema Evropskoj uniji zavisi od reformskog procesa, koji je u rukama bh. političara. Od prestrukturiranja policije do reforme obrazovanja i javnog radio-televizijskog sistema u jedinstven ekonomski prostor, ima još mnogo prilika da se pokaže da bosanskohercegovački političari evropski put uzimaju ozbiljno, čak i za vrijeme ljetnih mjeseci i u izbornoj godini.

Almhofer vjeruje da se malim koracima, ponekad čak psihološkim, Bosna i Hercegovina malo približila Evropskoj uniji.

On smatra da prošlosedmična načelna odluka o zatvaranju Ureda visokog predstavnika za godinu dana i zamjeni OHR-a Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije predstavlja važan korak naprijed prema samoodgovornosti.

"U svakom slučaju, i kao što su nedavno potvrdili gospoda Solana i Rehn, međunarodna zajednica sigurno ne napušta Bosnu i Hercegovinu, a Evropska unija će, naprotiv, nastaviti sa angažmanom u Bosni i Hercegovini sa dodatno ojačanim mandatom", naglasio je Almhofer.

Almhofer je također poželio dobrodošlicu finskom predsjedništvu u Evropskoj uniji, koje će u Bosni i Hercegovini predstavljati Ambasada Njemačke u Sarajevu.

"Sa upravljačkog mjesta predsjedavajuće u Evropskoj uniji, Austrija se sada povlači u svoju bilateralnu ulogu kao obični putnik Evropske unije. Kao takva, Austrija će nastaviti da igra aktivnu ulogu u svojoj podršci Bosni i Hercegovini", zaključio je austrijski ambasador.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: