BiH
0

Almhofer: Međunarodna zajednica će ostati u BiH u punom angažmanu

FENA
Werner Almhofer
Werner Almhofer
Za približavanje Evropskoj uniji je važna sposobnost efikasnog vođenja pregovora i provođenja neophodnih reformi. Za to je potrebna vlada koja ove korake može ostvariti, izjavio je za Agenciju FENA austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer, u razgovoru povodom završetka šestomjesečnog austrijskog predsjedavanja EU.

U tom kontekstu Almhofer kaže da je vrlo važna ustavna reforma, koja podržava takvo jačanje vlade pri implementacij preuzetih obaveza. Paket reformi, koji je predočen u aprilu ove godine predvidio je jednu takvu strukturu i stoga ga je Evropska unija i pozdravila.

Opća je ocjena da sa tehničke strane pregovori između BiH i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) idu veoma dobro, te da je bh. strana bila iznenađujuće dobro pripremljena. Međutim, neuspjeh drugih reformi, koje nisu eksplicitno uvjet za SAA, mogu omesti BiH da ostvari ovaj veliki korak na evropskom putu.

Almhofer je kazao da je tačno da pregovori o tekstu SAA dobro napreduju i da je bh. pregovarački tim dobro pripremljen.

"U svakom slučaju, Evropska unija je pri donošenju odluke o započinjanju pregovora o SAA napravila jasnu vezu sa provedbom određenih reformi, tako da će napredak u ovim područjima reformi biti odlučujući za ovaj veliki korak na evropskom putu", naglasio je austrijski ambasador.

Zamoljen da prokomentira kako EU i Austrija vide budućnost BiH bez OHR-a, čije je ukidanje najavljeno naredne godine, posebno u svjetlu najava referenduma u Republici Srpskoj i preporuka Vijeća Evrope za izmjene Ustava BiH, Almhofer je kazao da je planirano zatvaranje OHR-a izraz procjene međunarodne zajednice da je ova zemlja napravila veliki napredak na putu normalizacije.

I nakon gašenja OHR-a, naveo je on, međunarodna zajednica će u Bosni i Hercegovini ostati u punom angažmanu, u svakom slučaju sa većim težištem na evropskim akterima. Specijalni predstavnik Evropske unije (EUSR) će između ovih evropskih aktera i drugih predstavnika međunarodne zajednice imati ulogu koordinatora.

Ambasador Almhofer je na kraju poručio da međunarodna zajednica neće Bosnu i Hercegovinu ostaviti na cjedilu, a posebno ne Evropska unija, njene zemlje članice i njene institucije.

"Napredovanjem evropskog puta puno će više doći do bitno jačeg povezivanja i preplitanja sa mnogostrukim evropskim strukturama, kao što se to dogodilo i kod svih drugih država koje su se posljednjih godina približile Evropskoj uniji i na koncu joj i pristupile", kazao je za Agenciju FENA austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer.