BiH
0

Almhofer: Evropski put nije samo reforma policije, treba i kvalitetno visoko obrazovanje

FENA
"Strukturalni razvoj osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH" tema je dvodnevnog seminara otvorenog danas u Sarajevu, kojim će biti označen završetak istoimenog projekta.

Projekt su finansirali vlada Republike Austrije putem Austrijske razvojne agenciuje (ADA) i vlada Lihtenštajna u iznosu od 300.000 KM.

Implementiran je dvije godine tokom kojih je održano niz seminara na svih osam univerziteta u BiH i na onim u zemljama Evropske unije. Dodatnom edukacijom, izradom vodiča za osiguranje kvalitete i savjetovanja, ostvaren je cilj izgradnje pretpostavki za razvoj procedura i sistema osiguranja kvaliteta na svim bh. javnim univerzitetima.

Današnju konferenciju otvorio je austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer, podsjetivši da ovih dana prva bolonjska generacija završava studije. Mišljenja je da u svim zemljama, pa i onim Evropske unije, postoje problemi u obrazovanju. Bolonjski proces i jeste odgovor političara i akademske zajednice na te probleme te je cilj i bio postići koherentnost svih procesa i veliku obrazovnu evropsku zajednicu.

"Bolonja je jedan od evropskih instrumenata da se postigne unapređenje te uvedu novi standardi u visokom obrazovanju", kazao je Almhofer.

Potcrtao je podršku vlade Austrije transformaciji visokog obrazovanja u BiH. Smatra da se evropski put ne odnosi samo na oblasti kao što je aktuelna reforma policije.

"Da biste bili zemlja na evropskom putu potreban je i visoki stepen poštivanja ljudskih prava, ali i kvalitetno visoko obrazovanje“, ocijenio je austrijski ambasador.

Učesnike skupa pozdravio je i regionalni menadžer WUS Austrija Dino Mujkić, naglašavajući da poboljšanje kvaliteta obrazovanja u BiH predstavlja dugotrajan proces te da svi stručni skupovi, kao što je današnji, pomažu ulazak u reformu te oblasti "na mala vrata".

Kao jedan od najznačajnijih napredaka u reformi obrazovanja u BiH ocijenjeno je uspostavljanje centara za osiguranje kvaliteta na svih osam bh. univerziteta, njihova koordinacija te obučavanje univerezitetskih koordinatora za osiguranje kvaliteta.

O konkretnim pomacima u osiguranju kvalitete na pojedinačnim fakultetima univerziteta u BiH tokom dana govorit će njihovi predstavnici, uključujući Sarajevo, Tuzlu, Mostar, Banju Luku, Zenicu te Istočno Sarajevo.

Drugog dana konferencije predviđeno je izlaganje predstavnika Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, nakon kojeg će slijediti workshop i diskusija.