Optužuje ga da krši zakon
0

Almazaga Ćatović podnio krivičnu prijavu protiv premijera Tuzlanskog kantona

FENA
Almazaga Ćatović
Almazaga Ćatović
Kantonalnom Tužilaštvu u Tuzli, 18. januara, nelegalno smijenjeni direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Almazaga Ćatović podnio je krivičnu prijavu protiv premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića, u kojoj se premijer optužuje da kao prvi čovjek Vlade ne poštuje zakon ni pravosnažne sudske presude, što je po zakonima BiH krivično djelo, za koje treba odgovarati.

U prijavi Ćatović podsjeća da je Kantonalni sud u Sarajevu dostavio 15. novembra 2012. godine presudu Turističkoj zajednici i Vladi Tuzlanskog kantona, u kojoj se navodi da je nelegalno izvršen upis osoba koja zastupaju Turističku zajednicu Tuzlanskog kantona.

Presuda je potvrdila da je Ćatovićeva smjena i postavljanje na čelo Turističke zajednice Hasana Sejdinovića i Nešada Fazlića, provedeno nelegalno, te obavezala stranke u postupku da učine sve da se propusti otklone i greške isprave.

Obaveza Vlade Tuzlanskog kantona, Vlade Federacije, njihovih ministarstava i turističkih zajednica, po ovoj presudi, bila je da isprave grešku i ponište nelegalnu Ćatovićevu smjenu.

Dakle, radi se o pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu i nije ostavljeno pravo žalbe.

"Kada sam shvatio da neće provesti presudu i poništiti odluke kojima sam protivzakonito smijenjen, uputio sam pismo premijeru Čauševiću. Mislio sam da nisu razumjeli presudu, ali ispostavilo se da oni zapravo ne žele da je provedu", kazao je Ćatović.

Nakon nekoliko mjeseci od izricanja presude, kada je Ćatović dobio i radni spor na Opštinskom sudu u Tuzli, u kojem je dokazao da je nelegalno izgubio posao, bio je, kaže, primoran da ukaže na odbijanje Vlade TK i premijera Čauševića da provode pravosnažne sudske presude.

"Poslao sam pismo podsjećajući Premijera šta treba Vlada da učini, ali ni tada se ništa nije desilo. Čaušević nije poštovo zakon kada sam smijenjen, a sada ne poštuje ni odluke suda. Kantonalno tužilaštvo je zaprimilo krivičnu prijavu protiv Čauševića i ja vjerujem da će se na ovakav način zakon konačno da poštuje", ističe Ćatović.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je odluku Federalnog ministarstva turizma i okoliša kojom je izvršen upis ovlaštenog lica za zastupanje Turističke zajednice TK 7. oktobra 2011. godine, i u tom dijelu Presude obaveze su Federalne Vlade da poništi upis, čime po automatizmu Ćatović nastavlja biti ovlašteno lice za zastupanje.

S obzirom da je kantonalno Ministarstvo trgovine, turizma i saobaćaja, svojim djelovanjem dovelo do nelegalne promjene sastava Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice TK, što se kosi sa zakonom i Statutom Turističke zajednice, to je obaveza ovog nivoa vlasti da poništi svoje odluke.

Zbog protivzakonitog djelovanja pred Kantonalnim sudom u Tuzli bio je pokrenut postupak protiv bivšeg ministra Aziza Čačkovića i nelegalno postavljenog predsjednika Turističke zajednice Hasana Sejdinovića.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je odbacilo ovaj slučaj, ali je nakon toga dobilo instrukcije Federalnog tužilaštva, u kojima stoji da je „odluka preuranjena“ te da se istraga ipak treba provesti.

Za očekivati je da će se naredmih mjeseci u slučaju Ćatović, pokrenuti još brojna pitanja. Politička kriza koja ionako trese Tuzlanski kanton mogla bi se dodatno produbiti, saopćila je Bosanska medijska grupa.