BiH
0

Allegra: BiH bi u ovom mjesecu mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU

FENA
Mostar
Mostar
Zamjenik šefa Odjela za direkciju Europske unije za proširenje Jose Sanchez Allegra kazao je danas u Mostaru da bi BiH mogla potpisati Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji već ovaj ili slijedeći mjesec, ukoliko se danas ili sutra usvoji Zakon o reformi policije.

On je dodao da zemlje članice EU, koje trebaju odobriti potpisivanje, drže u rukama odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da sve ovisi o usvajanju Zakona o reformi policije.

Allegra nije mogao navesti točan datum potpisivanja sporazuma, zbog, kako je rekao, nekih tehničkih elemenata, ali bi to sigurno bilo ovaj ili idući mjesec.

Ukoliko dođe do kašnjenja Zakona o reformi policije doći će do kašnjenja cijelog procesa približavanja BiH Europskoj uniji, kazao je Allegra te dodao da je u našoj zemlji postignut značajan napredak te da bi neusvajanje reforme policije dovelo do određenih posljedica.

Ukoliko se ne usvoji Zakon o reformi policije europska perspektiva će za BiH biti dalje i cijeli će se proces o Stabilizaciji i pridruživanju usporiti, istaknuo je Allegra.

On je dodao da i ukoliko se usvoji reforma policije BiH mora uraditi još mnogo više kako bi se nastavila približavati EU, a to znači da treba usmjeriti pozornost na ukupni reformski proces.

Direktor direkcije za Europske integracije Osman Topčagić istaknuo je kako se započelo s pripremama izvještaja o napretku BiH za 2008. godinu te da napredak koji se postigne u tom roku, u kojem se priprema izvještaj, može biti jako koristan u onoj krajnjoj globalnoj ocjeni o napretku postignutom u zemlji.

Na današnjem sastanku Monitoring reformskog procesa razgovarano je o trgovini, poljoprivredi, ribarstvu, industriji, carinama, porezima te malim i srednjim poduzećima, kazao je Topčagić.

On je dodao da je sve posebno obradovala ocjena da izvoz iz BiH u EU u pogledu kvalitete mijenja te da je primijećena diversifikacija izvozne baze u BiH što je jedna kvalitetna promjena u odnosu na ranije razdoblje kada je ukazivano da BiH ima suviše usku izvoznu bazu.

Kao i ranije ukazano je da veliki dio osnove tog izvoza čine dijelovi za auto industriju i tekstil, istaknuo je Topčagić te dodao da i Europska komisija već neko vrijeme ukazuje na te oblasti kao potencijalno značajne za razvoj BiH.

Također, ukazano nam je i na značaj izrade strategije trgovinske politike i dobre koordinacije svih učesnika, kao i civilnog društva, odnosno velikih firmi, putem vanjskotrgovinske komore u toj oblasti, kazao je Topčagić.

Slijedeći sastanak Monitoring reformskog procesa održat će se u Banjoj Luci.