BiH
0

Alkalaj: Za odluku CIK-a nije postojao ni činjenični ni pravni osnov

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je danas u Sarajevu da je iznenađen odlukom Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) kojom su mu, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Igorom Crnadkom i zamjenikom ministra civilnih poslova BiH Senadom Šepićem, izrečene sankcije četvorogodišnje nepodobnosti za kandidovanje na bilo koju posredno ili neposredno biranu funkciju.

CIKBiH je obrazložio da su ova trojica zvaničnika povrijedili odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, a Alkalaj je najavio da će se na odluku CIK-a žaliti nadležnom sudu.

CIK je na sjednici 17. aprila utvrdio da je Alkalaj od 9. februara 2007. do 21. januara 2008. godine istovremeno obavljao funkciju ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH i funkciju člana Nadzornog odbora dioničarskog društva VGT osiguranje Visoko koje je poslovalo s organima vlasti u iznosu većem od 5.000,00 KM godišnje, saopćeno je danas iz CIK-a.

Alkalaj je, međutim, izjavio da još uvijek nije dobio zvaničnu informaciju od CIK-a, ali da za donošenje takve odluke nije postojao ni činjenični ni pravni osnov.

  • Niti jednim svojim postupkom nisam povrijedio odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, poručio je šef bh. diplomatije.

On je naveo da se iz dokumentacije dostavljene CIK-u javno vidi da ne postoji sukob interesa, jer okolnost da je u jednom periodu bio član Nadzornog odbora VGT-a sama po sebi ne predstavlja povredu zakona.

Ostavku na dužnost člana nadzornog odbora Alkalaj je dao prije odluke CIK-a i neovisno od te odluke, jer mu obaveze na dužnosti ministra nisu ostavljale prostora i za rad u Nadzornom odboru.

  • Kao ministar nisam ostvario bilo kakvu materijalnu korist, jer sam se odrekao naknada za članstvo u Nadzornom odboru, kazao je Alkalaj, dodajući da nakon njegovog imenovanja na dužnost ministra vanjskih poslova BiH VGT osiguranje nije sa bilo kojim državnim organom zaključilo ugovor čija je vrijednost prelazila 5.000 KM.

On smatra kako je očigledno da pojedinim članovima CIK-a nisu bile važne činjenice, nego su se rukovodili isključivo političkim ciljevima.

Kazao je kako "iz razloga koji su javnosti poznati", pojedine političke stranke već duže vrijeme vode akciju protiv njega. Također je rekao da su neki članovi CIK-a imali lične motive, jer očekuju da će tako spriječiti objavljivanje podataka i pokretanje postupaka u vezi sa njihovim nezakonitim radnjama na ranijim dužnostima.

Međutim, ključni razlog za ovu odluku Alkalaj vidi u tome što se poslije dužeg vremena vanjska politika kreira u BiH, a ne izvan nje, te da stalno jača pozicija i ugled BiH u svijetu.

  • Očigledno je da se pokazuju pozivitni rezultati takve politike, pogotovo kada je riječ o ubrzanju integriranja BiH i Evropsku uniju i NATO. Jasno je da oni koji otvoreno izjavljuju stvari koje nisu u interesu BiH imaju razloga da to toga dođe, kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Alkalaj, međutim, nije odgovarao na novinarska pitanje, a pojašnjenje navoda iz svoje izjave najavio je nakon što dobije službenu odluku CIK-a.