BiH
0

Alkalaj učestvovao u radu ministarskog sastanka članica Zajednice demokracija

FENA
U okviru 63. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Zajednice demokracija.

Sastanak je otvorio ministar vanjskih poslova Portugala Luis Amado koji je predstavio prioritete portugalskog predsjedavanja Zajednicom demokracija, a prisutnima su se obratili i ministar vanjskih poslova Republike Mali Moctar Ouane, kao prethodni predsjedavajući, ministar vanjskih poslova Republike Litvanije Petras Vaitiekunas, kao budući predsjedavajući te predstavnici Međunarodnog upravnog komiteta i Sekretarijata Zajednice demokracija.

Među prioritetima portugalskog predsjedavanja su promoviranje Zajednice demokracija kao okvir za razmjenu stečenih znanja i iskustava, izgradnja regionalnih i inter-regionalnih mreža i jačanje koperativnog partnerstva između Zajednice demokracija i regionalnih, subregionalnih, međunarodnih i globalnih foruma, jačanje saradnje između vladine i nevladine komponente Zajednice demokratija te jačanje učinkovitosti Zajednice demokratija na institucionalnom nivou.

Ministar Amado je istakao i značaj uspostavljanja Stalnog sekretarijata Zajednice demokracija u Varšavi te čestitao profesoru Bronislawu Mistzalu na imenovanju za Direktora sekretarijata, saopćeno je iz Kabineta ministra Alkalaja.