New Yprk
0

Alkalaj učestvovao na ministarskom sastanku Alijanse civilizacija

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je u New Yorku na ministarskom sastanku Alijanse civilizacija.

Razmatrani su prioriteti koji stoje u fokusu interesa Alijanse, pitanja razvijanja mreže partnerstva s državama, međunarodnim organizacijama, civilnim društvom te privatnim sektorom kako bi se ojačala njihova interakcija i saradnja unutar sistema UN-a.

Trajni ciljevi Alijanse su razvijanje i podrška projektima koji promoviraju razumijevanje i pomirenje među kulturama na globalnom nivou, posebno između muslimanskih i zapadnih društava i to kroz četiri glavna područja djelovanja – obrazovanje, mladi, mediji i migracije; uspostavljanje odnosa i olakšavanje dijaloga među grupama koje mogu djelovati kao modelirajuća snaga u vremenu naraslih međukulturalnih napetosti.

U svom obraćanju ministar Alkalaj je ocijenio uspješnim aktivnosti vlada Turske i Španije u okviru Alijanse civilizacija, posebno u pogledu organiziranja iznimno važnih okupljanja u Madridu i Istanbulu 2008. i 2009. godine.

Pozdravio je napore Alijanse usmjerene na daljnje jačanje i razvijanje preventivne diplomatije, te uspostavljanje čvrstih veza između različitih društvenih zajednica.

Podsjetio je da je BiH prošla kroz tragičan period čije posljedice osjeća cijela zajednica. Naglasio je nastojanje da se ponovo izgradi povjerenje kroz dijalog različitih etničkih grupa u cilju uspostavljanja stabilnijeg i prosperitetnijeg društva po mjeri svih građana.

Obavijestio je da će Sarajevo 14. decembra 2009. godine biti domaćin prve Regionalne konferencije grupe prijatelja Alijanse civilizacija jugoistočne Evrope.

Alijansa civilizacija osnovana je 14. maja 2005. godine na inicijativu španske i turske vlade, a pod pokroviteljstvom UN-a. Iako je ova inicijativa originalno nastala kao rezultat potrebe za premošćivanjem globalnih nesporazuma između muslimanskog i zapadnog svijeta, ona poprima šire razmjere pri čemu poštivanje ljudskih prava, multilateralizam, vladavina prava i druga slična pitanja zauzimaju sve značajnije mjesto, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.