MVP
0

Alkalaj u uzvratnoj posjeti Hrvatskoj

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, na čelu delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH, boravio je danas u uzvratnoj službenoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Ministar Alkalaj i delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sastali su se sa Stjepanom Mesićem, predsjednikom Republike Hrvatske, Lukom Bebićem, predsjednikom Sabora Republike Hrvatske, Ivom Sanaderom, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, te Gordanom Jandrokovićem, ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

U razgovorima su razmijenjene informacije o unutrašnjoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, osnovnim vanjskopolitičkim prioritetima, saradnji u regionu i, dakako, o dostignutom stepenu bilateralnih odnosa i saradnji između dviju zemalja.

U susretu sa Stjepanom Mesićem, predsjednikom Republike Hrvatske, bilateralni odnosi i saradnja ocijenjeni su dobrim, prijateljskim i istaknuto je da postoje izvanredne mogućnosti za njihovo unapređenje u duhu dobrosusjedstva, uzajamnog interesa i koristi.

Mesić je posebno istakao da Hrvatska neće nikada otvorena pitanja u bilateralnim odnosima postavljati kao prepreku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Izražen je, također, interes za intenziviranjem kontakata na visokom i najvišem nivou.

-Hrvatska, kao garant Dejtonskog sporazuma, podržava Bosnu i Hercegovinu u njenim reformskim procesima u cilju uspostavljanja funkcionalne, održive države, koja prihvata i ispunjava evropske standarde. naglasio je predsjednik Mesić.

Parlamentarna saradnja dviju država je od izuzetnog značaja, ocijenjeno je u susretu i razgovorima sa Lukom Bebićem, predsjednikom Sabora Republike Hrvatske.

Konstatirana je veoma dobra saradnja između grupa i komisija Parlamentarne skupštine BiH i Sabora Republike Hrvatske, ali i potreba za susretima na najvišoj razini.

Predsjednik Sabora Bebić je istakao interes za što skoriju ratifikaciju bilateralnog Sporazuma o dvojnom državljanstvu.

Ministar Alkalaj je prenio zastupnicima Sabora Republike Hrvatske poziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za posjetu BiH.

Istaknut je obostrani interes za skorim susretom grupa prijateljstva BiH - Hrvatska Parlamentarne skupštine BiH i Sabora Republike Hrvatske.

U razgovoru sa Ivom Sanaderom, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, potcrtan je značaj razvoja privredne saradnje, te otvaranje mogućnosti za zajedničko učešće u projektima energetskog sektora.

Razgovarano je, također, o progresu u izgradnji koridora Vc u obje države, o čemu treba intenzivirati razgovore resornih ministara i ministarstava.

Ministar Alkalaj je istakao interes Bosne i Hercegovine za zaštitom imovine privrednih subjekata iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, te prenio zahtjev za prekategorizaciju graničnog prijelaza Hukića Brdo - Maljevac.

Predsjednik Vlade Sanader je inicirao zajednički nastup Bosne i Hercegovine i Hrvatske na zaštiti interesa građana i privrede u trećim zemljama.

Upućen je poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću da učini uzvratnu posjetu Republici Hrvatskoj.

U razgovorima dva ministra vanjskih poslova, izražena je bezrezervna podrška Hrvatske evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godina, kao i očekivanje s naše strane da će Hrvatska što prije nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, te na predstojećem Samitu NATO-a učestvovati kao punopravna članica.

Ministar Jandroković je ponudio daljnje korištenje iskustava i stečenih znanja Republike Hrvatske u procesu priključenja Evropskoj uniji i NATO-u, te nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a.

Obostrano je izražena spremnost za nastavak konsultacija dvaju ministarstva u svim oblastima od zajedničkog interesa i koristi. Istaknuta je potreba susreta na nivou eksperata u cilju rješavanja otvorenih pitanja između dviju država, kao što je pitanje granica i imovinskopravni odnosi.

Obostrano je konstatovano da treba dalje jačati pravni okvir saradnje, te ubrzati proces zaključivanja iniciranih bilateralnih sporazuma, kao i ratifikacije sporazuma.

Posjeta je bila izuzetno dinamična i sadržajna, te su dva ministra izrazila interes i za češćim susretima u interesu dviju država i njihovih građana, saopćio je ured za informiranje MVPBiH.