BiH
0

Alkalaj u Parizu održao predavanje o BiH i evroatlantskim integracijama

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj jučer je u Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI) u Parizu održao predavanje o temi “Put BiH ka evroatlantskim integracijama”, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Predavanju su prisustvovali predstavnici francuskih institucija, diplomatskog kora i akademske zajednice u Parizu.

Alkalaj ih je upoznao o aktuelnoj situaciji u BiH i reformama koje naša zemlja provodi na putu ka evroatlantskim integracijama.

Naglašavajući da su članstvo u EU i NATO-u prioritetni ciljevi BiH, Alkalaj je ukazao na potrebu da BiH što prije potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Govorio je i o učešću BiH u regionalnim inicijativama te posebno naglasio interes naše zemlje za aktivno uključivanje u Barcelona proces Uniju za Mediteran, što bi imalo značaja, ne samo za BiH nego i za region i Mediteranski bazen u cjelini.

Prisutnima se uime Instituta obratila savjetnica i ekspertica u francusko-austrijskom Centru za približavanje Evropi Eliane Mosse.

Naglasila je praksu IFRI-ja u vezi s organiziranjem različitih skupova posvećenih i zapadnom Balkanu na kojima su izlagali predsjednici država, premijeri i drugi visoki zvaničnici iz regiona, saopćeno je.