Helsinki
0

Alkalaj u ime BiH potpisao Jadransku povelju

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj potpisao je danas u Helsinkiju uime BiH Jadransku povelju.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su ministri vanjskih poslova Makedonije, Hrvatske i Albanije, dok je uime SAD-a bio prisutan pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Uime Američko-Baltičke povelje ceremoniji potpisivanja je prisustvovao ministar vanjskih poslova Litvanije.

Na početku obraćanja, ministar Alkalaj se zahvalio predstavnicima zemalja članica Jadranske povelje na partnerstvu, naglasivši da je današnje potpisivanje Jadranske povelje od izuzetnog značaja za BiH, a ujedno i dokaz da su partnerske zemlje prepoznale napredak koji je BiH do sada napravila prema evroatlantskim integracijama.

Alkalaj je istakao da će BiH ostati posvećena jačanju bilateralne, regionalne i multilateralne saradnje te doprinositi sigurnosti u regionu Jugoistočne Evrope.

Naglasio je da pridruženje Jadranskoj povelji predstavlja novu pokretačku snagu reformskim procesima u BiH, posebno onim usmjerenim na dostizanje jednog od strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH - punopravnom članstvu u NATO savezu.

Alkalaj je dodao da je BiH orijentirana na razvoj ekonomije, poboljšanje društvenog statusa ljudi i podizanje nivoa demokratije te da je, u tom smislu, ispunila preduvjete za jačanje uloge partnera sa susjednim zemljama, zemljama regiona i Evrope, SAD-a i ostalim članovima NATO saveza.

Na kraju izlaganja, Alkalaj je izrazio posebnu zahvalnost SAD-u na smjernicama za napredak BiH u ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u NATO savezu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.