BiH
0

Alkalaj-Šuvalov: Bilateralni odnosi BiH i Rusije u uzlaznoj putanji

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Konstantinom Shuvalovom, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH u svjetlu reformskih procesa, posebno reforme policije, odnosima između dvije države, te predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, konstatirano je da su bilateralni odnosi između BiH i Ruske Federacije u uzlaznoj putanji. Posebno je naglašen uspjeh prvog zasjedanja međuvladine bh-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, kao i redovne multilateralne konsultacije između dva ministarstva vanjskih poslova, koje su održane početkom septembra u Sarajevu i Moskvi.

Održane i planirane redovne konsultacije daju veliki doprinos daljem unapređenju bilateralnih odnosa dviju država, rečeno je.

Razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, te planiranom susretu ministra Alkalaja sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Tom prilikom je planirano potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o uvjetima uzajamnih putovanja državljana BiH i državljana Ruske Federacije, saopćeno je.