{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj: Stupanje u ugovorni odnos s Evropskom unijom

F
15.6.2008. u 10:29
0
1
Alkalaj: Stupanje u ugovorni odnos s Evropskom unijom
0
Alkalaj: Stupanje u ugovorni odnos s Evropskom unijom
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) s Evropskom unijom naša zemlja stupa u ugovorni odnos s Unijom i time dobija status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, izjavio je Feni pred polazak u Luksemburg, na svečano potpisivanje SSP-a, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.
Šef bh. diplomatije naglašava da će BiH preći u fazu obaveznog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva s propisima EU, što će doprinijeti izgradnji kredibiliteta zemlje kod institucija EU, država članica EU, kao i kod cjelokupne međunarodne javnosti.

- SSP treba doprinijeti ekonomskoj i političkoj stabilizaciji BiH, te uspostavi bliskih i dugoročnih veza između BiH i EU - kazao je Alkalaj.

Pored toga, naveo je on, uspostavit će se režim slobodne trgovine između BiH i EU nakon utvrđenog prijelaznog perioda, što znači ukidanje svih carina i količinskih ograničenja u međusobnoj trgovini proizvodima porijeklom iz BiH i EU. Kao potpisnica SSP-a, a još više kao zemlja kandidat, BiH će imati povećanu finansijsku pomoć EU.

Alkalaj je najavio da će odmah nakon potpisivanja Sporazuma Ministarstvo vanjskih poslova BiH otpočeti diplomatske aktivnosti u skladu sa zahtjevom za osiguranje besplatnog izdavanja viza za zemlje Šengenskog sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: