{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkalaj: Stupanje u ugovorni odnos s Evropskom unijom

F
15.6.2008. u 10:29
0
1
Alkalaj: Stupanje u ugovorni odnos s Evropskom unijom
0
Alkalaj: Stupanje u ugovorni odnos s Evropskom unijom
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) s Evropskom unijom naša zemlja stupa u ugovorni odnos s Unijom i time dobija status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, izjavio je Feni pred polazak u Luksemburg, na svečano potpisivanje SSP-a, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.
Šef bh. diplomatije naglašava da će BiH preći u fazu obaveznog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva s propisima EU, što će doprinijeti izgradnji kredibiliteta zemlje kod institucija EU, država članica EU, kao i kod cjelokupne međunarodne javnosti.

- SSP treba doprinijeti ekonomskoj i političkoj stabilizaciji BiH, te uspostavi bliskih i dugoročnih veza između BiH i EU - kazao je Alkalaj.

Pored toga, naveo je on, uspostavit će se režim slobodne trgovine između BiH i EU nakon utvrđenog prijelaznog perioda, što znači ukidanje svih carina i količinskih ograničenja u međusobnoj trgovini proizvodima porijeklom iz BiH i EU. Kao potpisnica SSP-a, a još više kao zemlja kandidat, BiH će imati povećanu finansijsku pomoć EU.

Alkalaj je najavio da će odmah nakon potpisivanja Sporazuma Ministarstvo vanjskih poslova BiH otpočeti diplomatske aktivnosti u skladu sa zahtjevom za osiguranje besplatnog izdavanja viza za zemlje Šengenskog sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: