BiH
0

Alkalaj: Špirićeva izjava neprimjerena i nekorektna

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je danas da je neprimjerena i nekorektna izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića koju je dao o njegovom radu, naglasivši da misli da nije prekoračio politiku vođenja vanjske politike BiH.

Špirić je za banjalučke "Nezavisne novine" izjavio da potezi ministra Svena Alkalaja štete Bosni i Hercegovini da vodi politiku koja proizvodi tenzije u BiH, te da onda mora da ponese i odgovornost.

Alkalaj je u izjavi novinarima u Mahovljanima kod Banje Luke najavio da će sa Špirićem, kada se vrati s odmora, sigurno raspraviti o ovoj neprimjerenoj izjavi.

"Najgori je u tome jedan diskriminatorski postupak i ocjena mene kao ličnosti, pripadnika određenom narodu, da kažem čisto diskriminatorni odnos prema grupi ljudi koji žive u BiH jedno 500 godina", rekao je Alkalaj i dodao da ga upravo to najviše boli.

Ukazao je i da bi jedan predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebalo da se bori za mutietničku BiH i da ima jednak pristup prema svim građanima, bez obzira na to da li su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili ostali.

"Nažalost, Špirićevim izjavama je ovo mnogo poremećeno i mislim da se radi o diskriminatornoj kvalifikaciji", istaknuo je Alkalaj, koji je prisustvovao današnjoj zajedničkoj pokaznoj vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih pripadnika vojske na Aerodromu ''Mahovljani'' kod Banje Luke.

Ministar Alkalaj je naveo da se u svom radu kreće u okviru zacrtane strategije vanjske politike BiH.

"Jeste teško, ima različitih stavova, ali pokušavam da prezentiram ono što je zajedničko prilikom posjeta i pokušavama da popravim imidž BiH, koji nije baš najbolji, moramo priznati", dodao je Sven Alkalaj.