BiH
0

Alkalaj se susreo sa španskim ministrom vanjskih poslova Descallarom

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se 25. travnja 2008. godine sastao sa političkim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Španije Rafael Descallarom.

Ministar Alkalaj je iskoristio ovu prigodu čestitati na nedavno okončanim izborima u Španiji, i zamolio da se čestitke za ponovni izbor za ministra vanjskih poslova Španije prenesu i njegovom kolegi Moratinosu.

Ministar Alkalaj je informirao direktora Descallara o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu nedavno usvojene reforme policije, kao preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom Unijom. Naglasio je značaj odluke travanjskog sastanka na vrhu NATO saveza u Bukureštu, kojom je Bosni i Hercegovini dodijeljena razina Intenziviranog dijaloga.

Politički direktor Descallar je izrazio zadovoljstvo usvajanjem zakona o reformi policije i istakao da Španija sa pozornošću prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

Sugovornici su zaključili da između Bosne i Hercegovine i Španije nema otvorenih pitanja, te da su bilateralna i gospodarska suradnja na zadovoljavajućoj razini.

Razmijenjena su mišljenja i o stanju u regiji, o pitanju Kosova, predstojećim izborima u Srbiji i mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu. Naglašeno je da je za Bosnu i Hercegovinu posebno značajna stabilnost u regiji, te da se nalazimo u periodu u kome je sve skoncentrisano na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom Unijom i euro-atlantskim integracijama.